Myter om sex, kroppen och sexualitet finns överallt, i Sverige och i andra länder. Många myter är helt felaktiga och nu är det dags att sticka hål på de sex mest seglivade sexmyterna.
– Att unga som får sexualundervisning rusar hem och börjar ha sex – det är en vanlig myt som många lärare, föräldrar, religiösa ledare och politiker tror på. Faktum är att de flesta vuxna ändrar sig när de förstår att upplysning inte uppmanar till något utan istället ger förutsättningar att fatta egna informerade val, berättar Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU.
Läs mer om sexmyter och de sex vanligaste sexmyterna:www.rfsu.se/sexmyter
Studier visar att människor har sex oavsett om de har tillgång till sexualupplysning eller inte, men med kunskap som verktyg fattar vi bättre beslut. Sexualupplysning gynnar helt enkelt hela världen och att prata om de vanligaste sexmyterna är ett bra sätt att sexualupplysa på.
– Med rätt information kan människor fatta bättre beslut OCH ges större möjlighet att kräva sina rättigheter. Färska siffror visar att sexualundervisning leder till att unga sexdebuterade senare. Vi vet att bra sexualundervisning också leder till att antalet tonårsgraviditeter och aborter minskar, att färre unga får hiv och att homofobin minskar. Ja, kunskap och upplysning är fantastiskt bra, säger Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU.
Läs också:
När lusten tagit slut – vi pratar sex med parterapeuten Pia Spånghagen