Fyra beteenden som dödar relationer

Forskaren och relationsexperten John Gottman hävdar att han bara genom att lyssna på ett par under fem minuter kan avgöra med 91% säkerhet om de kommer att skilja sig eller inte enligt en artikel i Time .

Gottman har forskat om par i över 40 år. Mycket av informationen har han samlat i boken The Seven Principles for Making Marriage Work .  Han hävdar att det finns ett antal indikatorer som han kallar ”De fyra ryttarna” som kommer avgöra om ett äktenskap kommer att hålla.

 

1. Kritiserande av personen

Att klaga och gnälla lite är helt okej. Men när man börjar attackera den andres person, i stället för själva ovanorna, är man illa ute. Bara för att man inte går ut med soporna betyder det inte att man är en dålig person. Man kanske bara glömde…

2. Förakt

Rulla med ögonen, sucka tungt och att vara öppet sarkastisk är en tydlig indikator på att allt inte står rätt till. Att visa vad man tycker om partnern genom att håna personen är svårlöst eftersom det här problemet handlar om brist på respekt.

3. Försvarsställning

Det är inte mitt fel, det är ditt!  Att gå i försvarsställning är bara ännu ett sätt att skylla på den andre och får konflikten bara att eskalera.

4. Agera stenvägg

Att stå där med tomma ögon och inte svara är detsamma som att  känslomässigt stöta bort sin partner.  Ett effektivt sätt att få någon att lämna förhållandet. Vem orkar leva med en stenvägg?

Gottmans forskning visar att  69% av problemen som finns i ett förhållande kommer aldrig att lösa sig, men det behöver inte betyda att det slutar med skilsmässa. Istället ligger nyckeln i hur ett par hanterar konflikterna.

”Most marital arguments cannot be resolved. Couples spend year after year trying to change each other’s mind – but it can’t be done. This is because most of their disagreements are rooted in fundamental differences of lifestyle, personality, or values. By fighting over these differences, all they succeed in doing is wasting their time and harming their marriage.”

Läs också:

Lappa ihop relationen  med hjälp av en app 

Det här ska du fråga om på första dejten

Lyssna på:

När lusten tagit slut

Vill du läsa fler artiklar, följ oss på Facebook, 

 

 

2017-03-13T11:50:42+00:00