Enligt en ny undersökning* som IQ låtit Sifo genomföra bland 2023 hel- och deltidsanställda i Sverige uppger nästan 7 av 10 (68 procent) att de varit på jobbrelaterade tillställningar där de tycker att det druckits för mycket alkohol. 6 av 10 uppger även att de har eller har haft någon kollega som de tycker dricker för mycket alkohol.
På många arbetsplatser är alkohol vanligt förekommande i samband med exempelvis kick-off:er eller julbord, men många har också varit på jobbrelaterade tillställningar där det druckits för mycket.
— Att ta något glas med sina kollegor tror jag många tycker är trevligt. Men att nästan 7 av 10 varit på tillställningar kopplat till jobbet där de anser att det druckits för mycket ger anledning att fundera kring alkoholkulturen inom arbetslivet, säger Magnus Jägerskog, vd på IQ.
Ytterligare siffror från Sifo-undersökningen:
– Var femte person har druckit alkohol, eller druckit mer alkohol än de egentligen tänkt sig, i något jobbrelaterat sammanhang för att ”passa in”.
– Drygt hälften (55 procent) upplever att det finns en förväntan (ibland/ofta/alltid) bland deras arbetskamrater att de ska dricka alkohol vid exempelvis konferenser eller personalfester.
– Drygt 8 av 10 (81 procent) upplever inte att alkohol är en viktig del för att skapa teamkänsla vid jobbrelaterade sammanhang.
— Många anställda i Sverige upplever att det finns en förväntan att dricka alkohol inom arbetslivet, samtidigt är det få som anser att alkohol är viktig för teamkänslan. Det finns anledning för arbetsgivare att fundera över vilken funktion alkoholen fyller, egentligen, säger Magnus Jägerskog, vd på IQ.
Se bifogat faktablad för ytterligare siffror från undersökningen.
*Undersökningen genomfördes av Sifo, på uppdrag av IQ, under perioden 3 november – 11 november 2015 bland 2023 hel- och deltidsanställda personer mellan 20 och 65 år via en webbpanel.
Läs mer:
Fem av tio är positiva till alkoholfria flyg