Veckans verklighet – Ida bildbloggar från Kosovo

Ida Linde arbetar som frilansjournalist och  bildbloggar om sin vardag i Kosovo.

Vem är du? 

Jag heter Ida Linde, är 27 år gammal och nybliven frilansare. Kommer från Vimmerby från början, men bodde senast i Stockholm
.Vad gör du i Kosovo?
Under hösten är jag baserad i Pristina för att göra reportage i från Balkan.
 Hur länge har du varit där?
Sedan sista augusti.
 Vad är bäst och sämst med landet du bor i?
Jag älskar vädret, de öppna människorna, cafékulturen, bergen, spänningen i att frilansa och att allt är nytt för mig. Gillar också att en taxiresa i princip vart du vill i Pristina kostar 2 euro. Det värsta är att fattigdom och rasism är utbrett, att det luktar cigarettrök överallt och att det inte finns någon sopsortering.
 Favoritplats, mat, hobby?
Min favoritplats just nu i sommartid är på balkongen eller i trädgården. Jag låter äldre än vad jag är. Annars på café ”Dit e nat” och jazzbaren ”Soma”. Jag äter helst oliver. De är oslagbara här. I övrigt gillar jag att på helgerna ta en buss och upptäcka kringliggande städer och länder på Balkan, eller besöka en av de få kyrkor som finns här.
 Det här visste du inte om mig…
Att Albanien är mitt favoritsemesterland i Europa och jag har varit där tre gånger sedan förra sommaren.

 

Måndag: Här är vårt ICA Nära – PI Market. Här handlar vi allt från pulverkaffe till tioliters vattendunkar. De flesta utlänningarna köper vatten på flaskor här. Jag hoppas snart kunna ställa om magfloran och börja dricka från kranen..
Idav404
Tisdag: Ikväll var det #talksunrestricted på svenska ambassaden. Första gången jag var där. Paneldebatt om sociala normer i Kosovo. Väldigt intressant! Andra från vänster är Pristinas borgmästare Shpend Ahmeti. Andra från höger är Hana från aktivistkollektivet ”Haveit”. Inte bästa vänner kanske.
Idav402
Onsdag: En bra mitt i veckan-utelunch med Josef till vänster och vår tyske vän Stefan till höger. Josef hänger på svenska ambassaden om dagarna, Stefan på en NGO som jobbar med fredsbevarande projekt. Vi åt traditionell sallad och kalvkött, tror jag att det var…
Idav401
Torsdag : Fotboll i Pristina.
 Det snackas om fotbollshuliganer i Sverige, här är åskådarna bara högljudda. Går inte undgå när det är match på nationalarenan. Fotboll är inte jättepoppis här, däremot är basket riktigt stort. Kan det vara 50 pers på läktaren? Men de låter som en armé.
Fredag: På hustaket bredvid oss har vi tillgång till en underbar urban trädgård. Just nu väntar jag på att auberginen ska mogna. Häromdagen skördade jag en hel skål full av godaste grejerna. Hade ingen aning om att man kunde bli så glad av grönsaker. Trevlig helg på er!
Idapresent1
idav407
 Idav408
Idav406Idav405
2017-03-13T11:50:31+00:00