Vit jul? De här säger nej till alkohol i jul

Varje år kampanjar IOGT-NTO för en vit jul. På sajten www.vitjul.se kan du själv gå in och avstå alkoholhaltiga drycker under julafton. ”Julen är barnens högtid. Jag lovar därför att avstå drycker med en alkoholhalt över 2,25 volymprocent under julafton, juldagen och annandagen. För varje ställningstagande bidrar Upplevelsepresent.se med en krona till fina upplevelser åt barn.”

Några av de som skrivit under är bland annat författaren och komikern Zinat Pirzadeh:

”Jag tycker julhelgen handlar om att man ska uppmärksamma sina relationer och ta hand om varandra.”

En annan är podcastvärden Kristoffer Triumf:

” Jag tycker att det generellt är lite för stort fokus kring alkohol i vårt land”

 

Några andra som skrivit på är vloggaren William Spetz, bloggaren Clara Lidholm, komikern Jan Bylund och Charlotte Perrelli.

På sidan hittar man också berättelser från barn som beskriver jular fyllda av alkohol.

”Juldagen var alltid vikt åt min pappas supande med släkten. Vi barn satt i tv-rummet. Jag minns att jag brukade gå titta på de vuxna med jämna mellanrum. Jag ville veta ungefär hur full min pappa skulle hinna bli innan vi åkte hem. När vi kom hem kunde jag inte sova, mina föräldrar skrek åt varandra, ibland grät mamma.”

I samband med Vit jul lanserar även Miljonlotteriet lotten Vit jul. Hela överskottet går till Vit juls verksamhet med att bedriva jullovsaktiviteter för barn och unga och få fler vuxna som firar jul med barn att avstå alkohol under julhelgen. Förra årets försäljning av lotten gav ett överskott på 197 000 kr till årets kampanj.

Syftet med kampanjen är att bedriva jullovsaktiviteter för barn och familjer under jullovet, och att få fler vuxna som firar jul med barn att låta julhelgen vara alkoholfri. Många barn känner oro när vuxna i deras närhet dricker alkohol.   För dessa barn kan julen vara en pina istället för den glädjehögtid den borde vara. När dagis, skolor, fritidsgårdar och sportaktiviteter tar jullov försvinner många frizoner.

– I Sverige finns många barn vars jul inte blir den magiska högtid den borde vara. Vit juls verksamhet är en viktig del för att skapa fristäder och ge barn en plats att gå till under jullovet säger Lisa Forsström, verksamhetsutvecklare för Vit jul.

Just nu är 11 726 som skrivit på.

Läs mer på www.vitjul.se

 

Johanna Litsgård Lebourne

Twitter: @litsgaard

 

Läs också:

Flickan och konsekvensen

Påhittad info om alkohol i Solsidan – lyssna på Medierna

Svenska män unnar sig oftare och för mer pengar än kvinnor

 

 

 

 

2017-03-13T11:50:57+00:00