Agnes Hellström låter sig inte tystas av hederskulturen på internatskolorna

Den senaste veckans inrikesnyheter har präglats av ”nollnings”-våldet på och stängningen av Lundsbergs internatskola. Det lär inte dröja innan vi kommer att kunna läsa diverse inlagor författade av makthavare som har gått på skolan och som hävdar att de systematiska kränkningarna och pennalistiska kamratuppfostran bara är grovt förtal. Den person som dock hann först när det gäller att uttala sig om internatskolekulturen är Agnes Hellström, som själv har gått på Sigtuna, vilket hon berättar om i den självbiografiska romanen ”Ränderna går aldrig ur”. Ett genomgående tema i den romanen är de kränkande invigningsriterna, som hon själv protesterade mot, men till slut gav upp att försöka stoppa. Efter ”Ränderna går aldrig ur” fick hon kritik för att hon uttalat sig om Sveriges alla internatskolor (Lundsberg, Gränna och Sigtuna), trots att hon bara hade erfarenhet från en av dem. I reportageboken ”Att vara utan att synas”, ger hon kritikerna svar på tal. I boken blandar hon egna erfarenheter med samtal/intervjuer med människor som har gått eller arbetat på Lundsberg eller Gränna. Under skrivprocessen försökte hon att bli insläppt på Lundsberg, men lyckades inte. Agnes Hellström har brutit mot koderna i internatskolevärlden och fryses nu ut. Men inte av alla. I dagens DN berättar  hon att hon fått ’så många positiva reaktioner på att jag skriver om internatskolorna. Både från elever som just gått ut och gamla män som skriver meterlånga mail’. I samma intervju säger hon följande om Lundsberg:

Att vara utan att synas

Självklart har misshandlen av det här slagetskett hur många gånger som helst tidigare. Att Skolinspektionen stängde skolan var helt rätt. Ledningen på Lundsberg var naiv och hade storhetsvansinne. Det trodde de var omöjliga att rubba’

’Lundsberg är en hederskultur. Medlemmarna gör vad som  krävs av dem för att de ska få till höra familjen.’

Agnes Hellström som säger att hon ’kan alla koderna utan den att hålla käft’ visar med sina böcker och uttalanden i media stort mod och stor integritet. Därför är det självklart för oss att ge henne en plats i Renew Magazines lista över  inspirerande personer och företeelser.

Åsa-Mia Fellinger

Fotot på Agnes Hellström: Copyright/fotograf: Caroline Andersson/Bonnierförlagen

Vill du läsa mer om Lundsberg? Läs Estelles blogg från den 28 augusti: Klicka här så slussas du vidare till Estelles blogg.

2017-03-13T11:51:04+00:00