”Lundsberg är en skam för svenska skolan”

Internatskolan Lundsberg har återigen visat sitt fula tryne. I helgen ägde ännu en misshandel rum – två elever brännskadades med strykjärn av två äldre elever i samband med en så kallad nollning.  Vad gör skolans styrelse? Jo efter ett krismöte i måndags kväll beslutade man att inte stänga av eleverna, utan istället betrakta händelsen som en engångsföreteelse. Jag tror knappat det är sant när jag skriver det – en engångsföreteelse?! Menar man att det just är själva brännskadandet som är en engångsföreteelse eller är det att det var strykjärn som användes vid misshandeln? Att våldsamheter, pennalism och kränkningar återkommande förekommer på internatskolan kan väl inte styrelsen ha missat med tanke på alla de larmrapporter som kommit? Jag själv såg en dokumentär för något år sedan som faktiskt fick mig att börja gråta – en äldre man berättade att han blev så skadad i anus efter sparkar i samband med en nollning att han aldrig har kunnat leva ett normalt liv efteråt.

Vad gäller den senaste misshandeln ändrade styrelsen i tisdags sitt beslut och skickade hem åtta av eleverna efter att ha kontaktat deras föräldrar. Vad som ligger bakom denna kovändning är oklart. Som vanligt har man en krishantering som inte är värt namnet.

Lundsberg och dess potentater ger i mitt tycke förnekelsen ett ansikte. Jag misstänker att man internt och i sin känsla av utvaldhet avfärdar all kritik som ”vänsterjournalistik”, ”Sossesnack”, svensk avundsjuka eller jantelags-symtom. Säkert finns det också en drös med före detta elever som avfärdar kritiken som trams och menar att skolans hackordning och nollningsritualer är positivt fostrande.

Tack och lov ser utbildningsminister Jan Björklund allvarligt på händelsen och kan, enligt DN i morse, tänka sig att stänga skolan efter polisens och Skolinspektionens utredningar. Och nu alldeles nyss kom beskedet att Skolinspektionen stänger skolan. Äntligen!

Jag undrar hur många svenskar som känner till att Lundsberg får mer pengar i statsbidrag än andra skolor och att den trots statsbidrag  får ta ut avgifter för undervisningen.

Lundsberg är en skam för svenska skolan.  Bra gjort  Björklund – helt rätt att stänga skiten!

Pax vobiscum

Estelle

 

 

 

 

 

2015-08-27T10:17:54+00:00