Talangens olika egenskaper

I olika sammanhang får vi ofta höra att den eller den personen är en talang. Men vad är egentligen en talang? När vi hör ordet talang tänker vi oftast på en person som har väldigt lätt för att göra en viss sak. I ungdomsidrott kanske den personen dominerar under junioråldern och till synes utan ansträngning vinner tävlingar eller matcher lätt. Men hur går det för talangen längre upp i åldrarna när denne stöter på andra talanger och det plötsligt börjar gå lite emot? Kan man vara för bra som liten så man tappar motivationen på vägen? Ja, man ska ha helt klart för sig att bara för att en person vinner mycket som junior är det ingen garanti att han eller hon lyckas som senior.

I mitt tycke kan man vara talangfull på många sätt och en stor talang kan till exempel vara att orka gå till träningen i ur och skur. Andra former av talang kan vara att lyssna på tränaren och försöka göra som denne säger. Att kunna träna in något nytt och ändra sitt sätt att spela kan också vara talang i mina ögon.

I alla sporter finns det duktiga juniorer som helt plötsligt avstannar i utvecklingen. Motståndarna kanske kommer i kapp rent fysiskt eller de som jobbar hårdare får helt enkelt betalt för sitt slit. Det finns många exempel på idrottare som har haft det relativt tungt som juniorer för att sedan blomma ut lite senare i karriären. I en sport som till exempel tennis är de 100 främsta på ATP listan betydligt äldre idag än för sådär ett tiotal år sedan vilket visar att den som har tålamod under lång tid kan bli framgångsrik på sikt. Tror att det kan komma att gälla fler sporter i framtiden.

I många fall kan nog talangen beskrivas som lite bekväm eller slö i sitt förhållande till sin idrott. De flesta av de vi i dagligdags kallar talanger är inte kända som några grovjobbare precis. Som tränare är det en utmaning att kunna fortsätta motivera de som har lätt för sig att jobba hårdare för att utvecklas ytterligare. Det är dock en skör tråd då faktiskt många av ”talangerna” lägger av med sin sport i större utsträckning än vi tror. Drömmen är ju att hitta kombinationen av kämpe och talang om man nu benämner talang som en som har lätt för sig vill säga…

Kontentan blir att fortsätta uppmuntra de som har det jobbigt i junioråldern och peppa ”talangerna” till att jobba ännu hårdare för att de inte ska bli omsprungna senare. Vi måste vara rädda om de utövare vi har.

/Tobias Hedwall

Vill du läsa vår intervju med Tobias Hedwall? Klicka: Här
Vill du slussas vidare till Tobias egen hemsida? Klicka: Här

 

2017-03-13T11:51:13+00:00