Möt Tobias Hedwall som kommer att blogga om idrottsvärlden

Vi har det stora nöjet att kunna presentera Tobias Hedwall, som kommer att blogga om  intressanta företeelser och ämnen inom idrottsvärlden genom bloggen – Tobias stoppboll. I denna intervju berättar Tobias om sig själv och sin blogg.

Du är både journalist och tennistränare. Berätta om din väg dit!

– Jag var en riktig kalenderbitare vad det gäller sportresultat när jag var liten och missade inte många av tidningarnas sportdelar. När jag skrev mina egna sportböcker (Har förresten kvar samlingen med ca 100 anteckningsböcker fulla med resultatJ) vaknade drömmen om att jobba som journalist. Men det förblev en dröm att jobba med det tills jag för några år sedan gick Poppius Journalistskola och fick jag de verktyg jag behövde för att dra igång min egen frilansverksamhet. Sen har det rullat på.

– Även om jag som liten höll på med så gott som alla bollsporter var det tennis jag fastnade för. Då jag trappade ner mitt tävlande upptäckte jag hur kul det var att instruera. Jag började ta fler och fler grupper och enskilda i alla åldrar och har jobbat som tränare sedan 1986 i ett flertal olika klubbar runt om i Stockholm.

 Vilka andra tidningar skriver du för?

– Jag skriver regelbundet för Svenska Tennismagasinet och några lokaltidningar. Jag gör också film med en duktig filmskapare.

 Varför blev det just tennis som blev din huvudidrott?

– Jag tröttnar aldrig på tennis! Även om jag är intresserad av de flesta sporter och var hyfsad i fotboll (spelade i BP), golf (handicap 5 som 17-åring) och spelade div 3-bandy var alltid tennis nummer ett för mig. Idag är jag glad att jag valde tennis då det är den perfekta sporten när du blir äldre.

 Hur är det att arbeta som tennistränare? Vilka svårigheter möter man på i den rollen?

– Det är oerhört inspirerande när man ser framsteg hos adepterna, då är det världens roligaste jobb. Du träffar så väldigt många trevliga och spännande människor i alla åldrar. Svårigheten är när du har elever som inte är så motiverade utan mer föräldrarna som vill att de ska spela. Det har helt klart blivit svårare att få barnen att lyssna under senare år. Tennis är inte som ett snabbt TV-spel utan grunderna måste nötas in under lång tid för att det ska bli bra. En del om det kommer jag att skriva om i min bloggJ

Hur kom det sig att du startade sportbloggen, Tobias stoppboll?

– Jag vill delge min syn på varför idrotten ser ut som den gör idag och sen för att det är så kul att skriva om sport eftersom det berör så många människor idag.

Berätta om vad du brukar skriva om i bloggen!

– Jag tar upp vitt skilda ämnen men det är mycket fokus på barn och ungdomsidrott. Det blir också en del aktuella ämnen från elitidrottens värld såväl internationellt och nationellt och vidare behandlar jag mediernas ibland sneda skildring av vår idrottsvärld.

Möt Tobias Hedwall som kommer att blogga om idrottsvärlden

Tobias Hedwall

Hur är det egentligen beställt med barn-och ungdomsidrotten i Sverige idag?

– Jag tycker många barn börjar alldeles för tidigt med organiserad idrott och tyvärr får det till följd att ett flertal barn börjar med ”fel” sport. Föräldrar ersätter den så viktiga leken med att skjutsa iväg till träningar över hela stan redan när barnen är små.

Jag har sett för många barn ”halvsporta” för att kompisen är med i den sporten än att det verkligen är ett genuint intresse. Förr fick du nya kompisar när du började med en idrott nu måste bästa kompisen vara med trots att de kanske skiljer flera år mognadsmässigt.

Jag blir rätt bekymrad över barns mer stillasittande liv idag där vardagsmotionen försvunnit.

Annars är det ett spännande skifte då vår ungdomsidrott som helt förlitade sig på ideella krafter tidigare nu blir alltmer professionell.

Tidiga elitsatsningar, i till exempel tennis eller fotboll, vad tycker du om det? 

– Det är helt uppåt väggarna då du inte vet hur bra ett barn kan bli förrän det växt klart! Istället tappar vi massor av idrottstalanger som inte får möjlighet att vara med. Men om ett barn visar särskilt intresse för en sport är det bra att vi lyckas fånga upp det men det måste alltid komma från barnet själv, vi kan aldrig tvinga på ett barn en drivkraft.

Nu kommer du även att börja blogga för Renew Magazine. För att ställa en klassisk sporjournalistfråga – Hur känns det?

– Jättespännande, det ska bli kul att nå ut till nya läsare som kanske inte i första hand läser om dessa ämnen. Vi ses på bloggen!

Varmt välkommen till Renew Magazine, Tobias. Vi ser verkligen fram emot att följa din blogg!

 

Klicka här om du vill komma till Tobias Hedwalls egen hemsida

 

Åsa-Mia Fellinger

fellinger@renewmag.se

 

 

2017-03-13T11:51:15+00:00