Vilken sport ska du välja till dina barn?

Hej!

En ganska svår fråga som enligt mitt tycke har några logiska svar. Idrott och sport är ju något som ska vara kul och givande att hålla på med hela livet. Så det gäller att fånga upp vad barnet verkar gilla. Många familjer väljer sporter till sina barn efter vad föräldrarna själva hållit på med, det vill säga rent traditionsbundna val. Hos en del familjer finns det givetvis också en dröm om att barnet ska slå igenom i just den idrotten som föräldrarna gillar.

På senare tid har vi även anammat tankesättet ”det är bra kunna den sporten, så då anmäler vi Pelle eller Lisa till den”, vilket får till följd av att många barn bara går på sport istället för att det är ett genuint eget intresse från barnens sida. Genom att säga ”gå” på (till exempel) fotboll istället för att säga ”spela fotboll” visar vilken intensitet det handlar om. Känns som lite halvfart va?!

Har en kompis som är golftränare som själv ”bodde” på golfbanan som liten och nu uppgivet konstaterar att juniorerna åker hem från golfbanan efter sin entimmas slaglektion, snacka om halvsport! Likadant i andra idrotter där egenträningen till mångt och mycket försvunnit som jag var inne på i förra inlägget. Många barn går på sina lektioner men tränar egentligen inte sporten fullt ut. Och trots att vi vet att det man gör mycket och ofta blir vi bra på.

puff_liten_idrottsvalNåväl, kom ifrån ämnet lite grann. Jag tycker du bör välja en sport för dina barn som är enkel att utföra som vuxen och inte kräver alltför många övriga deltagare. Försök ringa ihop 10 kompisar o lira hockey när du är 35 år och kanske skaffat familj. Ofta har du bytt umgänge under årens lopp och hälften av de nya kompisarna har inte stått på skridskor. Och förresten, var tusan ska man lira? Till och med fotboll kan va svårt då man ändå ska vara några pers för att det ska bli kul. Nej, välj då sporter med få deltagare ex tennis, badminton, golf, pingis osv. Rena ensamsporter funkar självklart bra även om det är det sociala ungänget som vi sen uppskattar som vuxna.

Det låter kanske som jag ratar alla lagsporter…nej, jag är fullt medveten om att de är jätteviktiga inte minst för det ”sociala spelet”. Och det är oerhört roligt att vara med i ett lag. Så mitt tips blir nog ändå att få med en lagsport och en individuell idrott i ditt barns agenda, men glöm inte tid för egen träning.

Tobias Hedwall

 

Vill du läsa vår intervju med Tobias Hedwall? Klicka: Här
Vill du slussas vidare till Tobias egen hemsida? Klicka: Här

 

2017-03-13T11:51:15+00:00