Tobias om SM-finalen i bandy: ”Unikt och förvånande!”

Hur många enskilda sportevenemang i Sverige drar 40 tusen åskådare? En och annan fotbollslandskamp eller nån friidrottsgala/mästerskap kanske. Då pratar vi om stora sporter internationellt sett, men hur kan det ske i den lilla sporten bandy vars VM är skrattretande litet?

Självklart handlar det om tradition och djupa rötter i Idrotts-Sverige. Bandy är kultur i Sverige och när dessutom tradition möter storstadslag med stor supporterskara kan det bli denna uppslutning. Likaså drar nya arenan extra mycket folk så länge det är nyhetens behag vill säga. Sen är det en annan fråga hur man kan öppna en arena utan vettiga kommunikationsmässiga alternativ att ta sig dit? Men det får jag ta upp nån annan gång.

Frånsett att vissa supportrar gjorde bort sig och inte intog ”Friends”-läge och visade upp den vänliga bandyprofilen utan envisas med att förstöra för den stora massan ska jag inte gnälla. Konceptet med En SM-final är kittlande på ett annat sätt än hockeyns sju finaler. Du får en segrare där och då och inte likt melodifestivalen ett långt och utdraget segt arrangemang där det bara går ut på att tjäna pengar. Här finns inga andra chanser utan Bajen tog chansen när det gällde i den stora finalen, grattis!

Kan inte låta bli att göra en jämförelse med innebandyn förresten. Innebandyn är sett till utövare en av våra största sporter (tror de ligger trea på listan efter herr och damfotboll). Båda sporterna är väldigt små internationellt men ser man till antal aktiva spelare i Sverige ligger innebandyn ljusår före isbandyn, trots sin korta historia. (första föreningen bildades 1979 i Sala)

Trots det är det fler folk som ser isbandy live. När till exempel Caperio/Täby spelade SM-kvartsfinal igår i innebandy var det bara 523 personer på plats och de övriga kvartarna drog inte mer än strax över 1000 åskådare. Nu gör ju det pigga innebandyförbundet rätt som lägger herr- och dam-SM-finalen tillsammans (i år går de i Malmö) och säljer ut varenda plats. På så sätt får de i varje fall en publikfest likt igår på Friends.

Och kanske är det ett sundhetstecken då jag gissar att flertalet av alla våra 120,000 licensierade innebandyspelare rör på sig själva istället för att sitta på läktarenJ

Tobias om SM-finalen i bandy

Tobias Hedwall

Tobias Hedwall

Vill du läsa vår intervju med Tobias Hedwall? Klicka: Här
Vill du slussas vidare till Tobias egen hemsida? Klicka: Här
2017-03-13T11:51:15+00:00