Vi ser henne på bästa sändningstid i TV, på reklampelare och prisgalor. Vi läser om henne i bloggvärlden och i kvällspressen. Är detta ett tecken på att någonting är på gång?  Är hon på väg tillbaka – hemmafrun? Oavsett vad man svarar på det, håller nog många med om att någonting håller på att hända när det gäller bilden av hemmafrun.  Hon framställs allt oftare som en privilegierad och lycklig kvinna. En kvinna som är snygg, närvarande för sina barn och som ohämmat kan ägna sig åt nutidens livselexir: shopping, heminredning och yoga.  Visst framställs hon många gånger som korkad, och i en del fall som infernaliskt elak (Du kanske såg första säsongen av Svenska Hollywoodfruar).  Men det är kanske symtomatiskt att den som gick segrande ur den programomgången var den snälla hemmafrun – Maria Montazami, som numera gör reklam både för charterresor och hamburgare. Och som bjuds in till mängder av event, antingen som pristagare eller publikmagnet.  Även komedisuccén Solsidan verkar ha bidragit till att statusen hos hemmafrun höjts, även om det med största säkerhet inte var deras avsikt. Trots Mickans påtagliga enfaldighet och bortskämdhet, ter hon sig avundsvärd i mångas ögon. Är du Mickan? frågar en av våra kvällstidningar. Det är oklart om man ska bli avskräckt eller smickrad om deras test visar på ja, jag är Mickan.

Renew tar pulsen

Hur kunde det bli så här i Sverige som av många betraktas som jämställdhetens eldorado? Att de flesta svenska kvinnor fortfarande förvärvsarbetar, det finns det statistik på. Men anar vi en attitydförändring i vårt samhället? Vill kvinnor i Sverige 2011 hellre stanna hemma än att gå till jobbet?  Ser vi tecken på en begynnande backlash eller, för en del, efterlängtad förändring? Eller är det bara en mediagrej, som bidrar till höga tittarsiffror? Renew Magazine har tagit pulsen på saken genom att intervjua två kvinnor och två män, födda på sextio-, sjuttio- eller åttiotalet. Läs och lyssna hur de ser på saken.

 

Hemmafruns status har ökat

Attityden mot hemmafrun håller på att förändras, det menar de män och kvinnor som Renew Magazine har intervjuat.  Även om de tror att de flesta svenska kvinnor fortfarande vill förvärvsarbeta, både lockar och åtnjuter hemmafrun en betydligt högre status än tidigare. Det som lockar är möjligheten att styra sin tid, att få träffa barnen mer, ta hand om hemmet och att slippa kraven om att prestera, göra karriär. Hemmafruns status har därmed förändrats. Hon har gått från att vara fullständigt politiskt inkorrekt till att respekteras. En hemmafru visar att man har råd, att man har det gott ställt, menar en av intervjupersonerna. Men det handlar också om en förändring i hur man värderar hemmafruns insats.

Daniel Solheim, som är född 1974 och arbetar som systemtekniker i Göteborg, säger:

– Om jag själv vore gift skulle jag inte se ner på min fru på något sätt om hon valde att stanna hemma. Hennes arbete hemma skulle vara lika mycket värt som mitt arbete. Vi skulle också dela på det som måste göra på kvällen.

Kunnig och självsäker

Diskriminerad och outbildad är hon inte heller. Hon är snarare en kvinna som vet vad hon vill.

– Ingen tror längre att hemmafrun är analfabet eller att hon inte klarar av något annat. Det vet alla att hon gör. Hemmafrun är hemma för att hon vill det, inte för att hon är nedtryckt. Det är en värdig roll, anser Mirella Antonelli, entreprenör och född på åttiotalet

Men det finns också hemmafruar som tvingats till rollen på grund av arbetslöshet, enligt Björn Mellstrand, VD och delägare i en PR-byrå i Stockholm.

Orsaker

Hur är denna attitydförändring möjlig i ett land som Sverige, som i de flesta offentliga sammanhang pläderar för jämställdhet? Daniel Solheim, sjuttiotalisten, menar att:

– Synen på jämställdhet har nyanserat och tillåter egna val än att all ska dras över en kam. Hur man väljer själv respekteras mer. Det är upp till individen hur man vill ha det.

Mirella Antonelli tycker att jämställdheten är en självklarhet i Sverige.

– Alla vet numera att även kvinnor kan. Vi behöver inte bevisa något.Vill en kvinna vara hemmafru, eller en man, för mig kan det lika gärna vara en man, så är det okej på ett okej sätt.

Björn Mellstrand, som är född på sextiotalet, tror att de tabun som TV bryter mot när man skildrar hemmafruar bidrar till att ”normalisera” henne, göra henne vanlig, även om detta kanske inte var avsikten. Lyssna på Björn Mellstrands resonemang genom att klicka på länken här: Björn Mellstrand

Men, han tror inte att det kommer att bli en anstormning tillbaka till hemmet.

– Vi lever i ett utpräglat individualistiskt samhälle där självförverkligandet för de flesta sker utanför hemmet.

Höga prestationskrav hos högutbildade kvinnor, tror Birgitta Behrman, född på 60-talet och yrkesverksam veterinär, har betydelse för attitydförändringen. Liksom synen på barn och föräldraskap:

– Jag tror att fler och fler kvinnor känner att de inte längre orkar med kraven på att prestera, nå mål, göra karriär… Och så vill man vara mer delaktig i barnens liv, tillbringa mer tid med dem i vardagen. Inte som nu, bara två timmar efter jobbet innan det är dags att gå och lägga sig.

Rollen måste vara självvald

Att det är kvinna själv som ska välja hemmafrurollen, är något som alla fyra betonar. Rollen får inte vara påtingad av någon norm, något tvång eller en konsekvens av bristande barnomsorg. Birgitta Behrman betonar valfriheten även i andra riktningen – bort från hemmet:

– Nu pratar jag om hemmafrun som är högutbildad, som har ett val. Hon som kan börja förvärvsarbeta om hon skulle hamna på bar backe. Det finns en väg ut ur det hela, om hon vill.

Misslyckande eller inte?

Skulle det vara ett misslyckande för Sverige om antalet hemmafruar kraftigt ökade?

– Nej, svarar Mirella Antonelli. Lyssna på fortsättningen av hennes svar genom att klicka här:Intervju Mirella

Björn Mellstrand är av en helt annan åsikt. Lyssna genom att klicka här:Björn Mellstrand

För Björn Mellstrand är kvinnors deltagande i yrkeslivet en viktig förutsättning för jämställdhet. Medan det för de övriga tre är själva jämställdheten som möjliggör för kvinnor att stanna hemma. Om de själva vill. Valfriheten är uppenbarligen viktig.

 

Renewmag.se © 2011. Alla rättigheter reserverade

 

 

* * *