De är själva supertalangerna som nådde världstoppen inom tennis. Nu är deras mission att hjälpa unga tennislöften att nå samma sak genom tennisakademin Good to Great. Vad är talang enligt denna elit?

Renew Magazine träffar Nicklas Kulti och Mikael Tillström, under pausen mellan deras för- och eftermiddagspass vid tennisakademin Good to Great. Talang innefattar många parametrar, menar de. – För mig handlar det mycket om en fantastisk inlärningsförmåga, att snabbt kunna ta till sig instruktioner och omvandla det i praktisk handling… Och så handlar det om en inre vilja att genomgå all den träning som behövs, dag ut och dag in, säger Mikael Tillström.

Nicklas Kulti instämmer och lägger till:

– Man pratar ofta om att talang handlar om bollkänsla, Zlatan tas ofta som exempel. Det är självklart viktig att ha bolltalang. Men det är en minst lika viktig att orka underkasta sig den träning och hårda disciplin som krävs.

Talang handlar alltså om flera saker, som måste följas åt och skapa en harmoni. En bolltalang, som inte vill träna hårt kommer inte att lyckas att bli riktigt bra. Men inte heller dess motsats – en träningsvillig och disciplinerad person som saknar bolltalang.

Bollkänsla syns tidigt

Enligt Kulti och Tillström går bollkänsla att se tidigt hos ett barm. Själva bollträffen och vad barnet kan göra med en boll. De andra sakerna – att kunna träna disciplinerat och fokuserat – är ofta en mognadssak.

– I vissa åldrar är man inte mottaglig, men sedan kommer man över en viss puckel och då är man det. Man kan vara tuffare mot sig själv, mer fokuserad, säger Kulti

Rätt miljö krävs

En förutsättning för att talangfulla spelare ska kunna blomma är att de får träna i rätt miljö. Barn i klubbarnas tennisskolor behöver få tillgång till duktiga tränare, som på ett lekfullt och inspirerande sätt kan lära ut teknik. Inte en så lätt sak, enligt Tillström, eftersom de utbildade tränarna kostar mer än att sätta in studenter som tränare åt de yngsta. Förutom gedigen utbildning måste tränarna brinna för sin sak.

– Det är väldig viktigt att tränaren förmedlar engagemang. Och glädje. Och att man lär ut rätt teknik redan där… Man måste kunna kommunicera bra med barn, sätta sig på huk, så att man kommer i jämnhöjd, säger Nicklas Kulti.

– Det viktiga är att tennisskolan fokuserar mycket på teknik. Upp till 12-årsåldern är man formbar när gäller teknik. Möjligen ett år till, men vid tretton och fjortonårsåldern börjar det bli svårare. Vid sexton år, ja då är det jättesvårt, säger Mikael Tillström

Att få tävla är viktigt för talanger

Eftersom tennis är så pass svårt, dröjer det innan barnen kan komma igång och spela match. Det här gör att man riskerar förlora talanger i konkurrensen med andra idrotter, där det går fortare att komma igång med matchspel, som exempelvis inom fotbollen. För att bibehålla tennisintresset är det därför viktigt att arrangera aktiviteter där talangerna får möjlighet att mäta sina krafter mot varandra, där de får känna sig duktiga. Att klubbar allt oftare anordnar lektävlingar där alla får pris, ser de därför mycket positivt på.

Olika nivåer bäst för tennisskolan

Hur ser de på gallring av barn utifrån talangbedömning?

– För att alla barn ska få ut någonting ut av spelet, är det viktigt att de placeras ut i grupper där alla är på samma nivå. Placera duktiga med duktiga. Blandade pojk- och tjejgrupper går jättebra, säger

Nicklas Kulti Det är jobbigt mentalt att hamna i en grupp där de andra är så pass mycket bättre, menar de. Risken är dessutom, att man tvingas använda dålig teknik för att hänga med.

– Vi kan inte sia om framtiden. Men man måste hantera situationen som den är just nu. De skulle inte hjälpa en person att hamna i fel grupp… Oftast är det inte barnen, utan föräldrarna som har åsikter om vilken grupp barnet ska vara med i, säger Tillström.

Och de barn som inte får vara med? –

Ja där kommer vi in på ett annat problem – banbristen, i synnerhet i Stockholm. Det bästa vore naturligtvis att alla som vill kunde få spela tennis, men banorna räcker inte till. Vi kämpar dessutom mot klimatet. Det hade varit betydligt enklare om vi levde i ett klimat där vi kunde spela utomhus större delar av året, som i Spanien. Utomhusbanor är inte alls lika dyra att bygga, säger Tillström.

Alla toppspelare har varit duktiga som juniorer

Kan man verkligen se i unga år vilka som kommer att bli duktiga i framtiden?

– Man kan absolut se på vissa att de kommer att bli jäkligt duktiga…Av alla de som har blivit

världsspelare, har i stort sett samtliga varit bland de absolut bästa i sin åldersgrupp, säger Kulti

De berättar att Stefan Edberg var överlägsen etta i sin åldersgrupp när han växte upp liksom Thomas Enquist, Magnus Norman. Thomas Johansson och Nicklas Kulti själv. Jonas Svensson, Johan Carlsson och Peter Svensson var bland de fem bästa. Den enda som inte var överlägsen var Jonas Björkman, men att det inte skulle ha gått bra för honom som junior är en myt, menar de. – Jonas Björkmans exempel tas upp hela tiden.Han var ändå bland de åtta bästa i landet. Och bäst i Småland. Jämför det med fotboll. Om du är bland de åtta bästa fotspelarna i Sverige, då räknas du som en fantastiskt duktig talang. Ändå säger man här i Sverige att Jonas Björkman inte var någonting som junior.

Reservationslös kärlek viktigt för talangen

Vilka råd vill de ge till föräldrar som har talangfulla barn som spelar mycket tennis

– Det är oerhört viktigt att barnet får oreserverad kärlek, att det verkligen känner att det är älskat som det är oavsett tennisen, säger Kulti. Lyssna på Mikael Tillströms råd till föräldrar med talangfulla barn:

Av sekretessskäl behöver YouTube din tillåtelse för att laddas.
Jag godkänner

 

Större kropp, större power

Renew Magazine berättar om Thomas Pettersons forskning, som visar att majoriteten av de pojkar och flickor som blir uttagna till elitläger i fotboll är födda i början på året. Vi frågar om samma fenomen finns inom tennisen. De svarar att det kanske är så, men de vet inte säkert, det finns ingen undersökning gjord om detta. Att det kan vara fördelaktig att vara större till växten som junior, har de dock sett många exempel på.

– Det ligger nog mycket i det där. Ett halvår är ju jättemycket som liten. När tjejer växer iväg, så ser man att det blir en fördel. De slår klart hårdare och får en annan bollbana.

Niclas Kulti och Michael Tillström berättar att de själva är födda tidigt på året.

Men Björn Borg, han är ju född i juni?

– Ja, på nationaldagen, säger Nicklas Kulti och ler.

__________________________________________