De som regelbundet går till tandläkaren har ett mycket mer optimistisk tänkande än de som ägnar sig åt att härda ut eller  katastroftankar. Nu visar ny forskning att optimism är en stark faktor, humor en annan när man ska bota tandläkarskräck. 

 

Enligt nya studier från Sahlgrenska akademin i Göteborg upplever hälften av Sveriges invånare obehag inför tandläkarbesöket. Tidningen Dental Magazinet  publicerar i senaste numret en artikel om forskning kring tandvårdsrädsla. Artikeln är en intervju med Jenny Bernson, en Göteborgsforskare vid Avdelningen för odontologisk psykologi och folkhälsa, Sahlgrenska Akademin som lett två studier av tandvårdsrädda patienter och vilka strategier de tar till för att uthärda tandläkarbesöket.


Bot mot tandläkarskräck.

 

Tandvårdsrädslan kartlagd

Den första studien byggde på frågeformulär som tandvårdsrädda fick fylla i. Det var dels patienter som trots sin rädsla regelbundet gick till tandläkaren. Dels var det människor som undvikit tandläkaren under minst tre år.

Jenny Bernson och hennes team kunde urskilja fem strategier:

  1. Egna utfästelser. Intala sig att vara stark och uthärda.
  2. Självdistraktion: Räkna siffror, gnola, lösa tankeproblem.
  3. Distansering: Känna smärtan som något annat, t.ex. en domning.
  4. Bön: Be en bön att det snart ska vara över.
  5. Optimism: Tänka framåt, tänka på hur det känns när det hela är över.

De som regelbundet gick till tandläkaren hade ett mycket mer optimistisk tänkande än de som ägnade sig åt bön och katastroftankar, visade det sig. Den andra studien kartlade faktorer som hjälper tandvårdsrädda genom behandlingen. Optimism visade sig vara en stark faktor, humor en annan. Humor kan användas för att prata om det som känns jobbigt.

Calle Hagman är  tandläkare i Brämhult och Varberg som jobbat i många år och därför ofta stött på problemet.

Varför kan man inte bara söva patienterna?

–  Anledningen till att man ogärna söver ned rädda patienter är för att det är en mycket dyr metod med narkos och för att kvaliteten på tandvårdsbehandlingen blir sämre om patienten är nedsövd. Men om man bara vågar gå lite oftare så blir man van och då “växer” ofta problemet bort. Det behöver inte innebära att man älskar att gå till tandläkaren men det blir inte lika outhärdligt.

Han  tror också att det finns en rad  olika orsaker till att man är rädd för tandvårdssituationen Många är rädda för att de var tvungna att göra någon behandling då de var unga och inte fattade vad som skulle göras och andra är rädda för att man inte riktigt har kontroll på situationen. Därför tror han det är viktigt att man ändå går och försöker hitta en tandläkare som man får förtroende för,  då blir det inte lika “jobbigt”.

 

 

 

Skulle man inte kunna titta på film  när man lagar hål eller gör någon annan jobbig behandling?

– Det blir opraktiskt att se på film som du föreslår om man samtidigt måste ha lite kontakt med den behandlande tandläkaren. Hos oss får man dock lyssna på musik i hörlurar under behandlingen där man kan reglera volymen på sina hörlurar själv så man kan ha mycket hög volym om man vill för att distraheras ordentligt. Man kan välja på ca 800 olika artister.

Jag har troligen ett hål och drar mig lite för att gå, dels för att det är så dyrt och men också för att jag tycker det är lite obehagligt, hur ska jag tänka?

– Det är synd om du inte vågar gå till tandläkaren för det blir tyvärr dyrare om hålet går så långt så man måste rotfylla tanden, vilket man behöver göra om hålet går ända in till nerven. Då får man också mycket ondare, så det vore bra om du går. Sen måste jag säga att tandvård är inte speciellt dyrt i Sverige även om det naturligtvis är tråkiga pengar att lägga ut – precis som att byta avgassystem på bilen då det har gått sönder. Annars kan man säga att kvinnor i Sverige lägger mångdubbelt mer pengar på hårvård och annan skönhetsvård än på tandvård. Jämfört med till exempel våra grannländer Danmark och Norge är tandvård mycket billigare i Sverige.

Brottas med sin tandvårdsrädsla

I undersökningen beskriver en patient tandläkarbesöket som en ”mental brottningsmatch”. En annan faktor var strävan efter kontroll, viljan att aktivt delta i behandlingen.

– Under alla mina år som tandläkare har jag sett att det är ett svårt handikapp att vara tandvårdsrädd, men också lärt mig att om en patient bara vågar komma till mottagningen, så vågar de alltid utföra den behandling som behöver göras. Detta kanske beror på att hela mitt team och jag verkligen förklarar vad som skall göras och då gärna med en personlig humoristisk attityd till patienten, säger Calle Hagman, tandläkare, och aktiv på egna bloggen  callehagman.se/calles-blogg

Johanna Litsgård Lebourne

johanna.lebourne@renewmag.se