Renew Magazine har varit hos Brommapojkarna och pratat fotbollstalanger med Ola Larsson, som under flera år har arbetat som tränare åt klubbens utvecklingslag (förstalagen). Numera fungerar han som Akademiansvarig och stöd åt utvecklingstränarna. Tävlingsidrott fodrar elitsatsningar, menar han
Ola Larsson, som är utbildad lärare, har själv en fotbollskarriär bakom sig med många år inom Brommapojkarna samt tre år i Trelleborgs FF, varav två år i Allsvenskan. Höftproblem tvingade honom att sluta spela, men fotbollen upptar fortfarande mycket av hans tid. Och engagemang. Han ogillar begreppet talang. Det är bättre att tala om potential, menar han.
– Det är så lätt att missförstå varandra när man talar om talang. Det finns ju hur många definitioner som helst av det. För mig är det mer relevant att tala om potential…att ha potential att utvecklas, givet att man får rätt förutsättningar.
Potential för fotboll ser man, enligt honom, framför allt i rörelsemönstret hos barnet. Och det går att se tidigt, redan i sju-åttaårsåldern.
– Man ser om han rör sig som ett fotbollsspelare… Det är något med balansen… Och koordinationen.
Viktigt med tidig placering i rätt miljö
För att pojkens/flickans medfödda potential för fotboll ska kunna tillvaratas och blomstra är det, enligt Ola Larsson, viktigt att han hamnar i rätt träningsmiljö, med likasinnade pojkar och duktiga tränare. Brommapojkarna har en uppbyggd struktur för att identifiera talanger och erbjuda dessa plats i högprioriterade lag, så kallade förstalag. Det finns ett förstalag per åldersgrupp, med start från åtta år. Förstalagen tränar flera gånger per vecka med utbildade tränare. Och börjar tidigt att spela matcher. De övriga lagen inom Brommapojkarna – breddlagen- har föräldrar som tränare från sju års ålder.
Tidig strukturerad träning är alltså viktig för att odla de talangfulla spelarna med stor potential.
– Vad som görs på planen, hur ofta och med vem, tror vi är avgörande för utveckling…Gruppen är viktigt att man sätter tidigt, så att vi får in ett normsystem, en kultur, där barnen inspirerar och sporrar varandra till att utvecklas som fotbollsspelare och fotbollslag.
Det är inte ovanligt att det riktas hård kritik mot tidig specialisering inom fotboll. Belackarna menar att den inte behövs eftersom, till exempel, Henke Larsson kommit fram utan det. Ola Larsson håller inte med, utan tycker istället att man ska diskutera hur man skapar bra spelare.
– Jag tycker att det är fel att avfärda tidig specialisering genom att kolla hur Henke tränade när han var liten. Extrema talangen kommer alltid att komma fram. Det är därför mer intressant och relevant att diskutera hur vi fabricerar fotbollspelare än hur de spelare med extrem potential kommer fram.
Göteborgs Posten: Här är världens 50 största fotbollstalanger
Tävlingsspel fodrar elitsatsningar
Ola Larsson gillar idén med fotbollen som folkrörelse, som en del av vårt kulturarv. Det är fantastiskt att så många barn och ungdomar spelar fotboll, menar han. Men det medför också problem:
– Fotboll är världens sämsta skolidrott. De duktiga spelarna tar bollen och gör mål, gång efter gång, medan de mindre bra hamnar i skymundan och kanske tappar lusten att spela. Det blir inte bra för någon part om alla ska spela med alla.
En ytterligare fråga att hantera, är själva tävlandet.
-Min absoluta uppfattning är att om vi ska tävla i idrott, vilket de flesta verkar vilja att vi ska, måste vi skapa förutsättningar för att få fram vinnande lag.
För Brommapojkarnas är ett viktigt mål att få fram elitspelare och vinnande lag. Och man lyckas bra, berättar han.
– Vi har skapat en modell som fungerar bra för oss. Med detta inte sagt att andra klubbar ska kopiera vår modell. Vi har ju speciella förutsättningar med ett mycket stort upptagningsområde.
Kritiken är fel
Den kritik som ofta riktas mot tidiga elitsatsningar, t ex att det blir alldeles för allvarligt för tidigt och att det är fel att skilja vissa killar från sina klasslag, hur ser han på den?
-Om man kommer ner och tittar på våra pojkar när de tränar, så får man svaret. Killarna älskar fotboll och har hur kul som helst. Det går inte att ta miste på att de brinner för det här. Dessutom vet vi att förstalagen håller ihop så mycket längre än klasslagen, som vanligtvis slutar i början på högstadiet. Och att de utvecklar en fantastisk gemenskap.
Men kan man verkligen så tidigt se vilka som kommer att bli duktiga fotbollsspelare som vuxna?
– Ja, det kan vi …eller i alla fall hyfsat bra. Våra siffror talar sitt tydliga språk, vi får fram många elitspelare
Enligt de siffror som Ola Larsson refererar till var det säsong 2010 35 spelare, fostrade i Brommapojkarna, som gjorde matcher i Superettan (sju stycken) och Allsvenskan (28 stycken). Sex av dem har dessutom representerat Sverige eller annan europeisk nation. Sex stycken spelar för andra europeiska förstadivisioner.
I år har 19 av BP:s 23 spelare i A-truppen varit i föreningen sedan de var 14 år, sex sedan 12 år och nio sedan knatteåldern. Tio av elva i första startelvan för året var fostrade i BP.
Bortfall måste accepteras
Men trots dessa siffror riskerar ni inte att missa många med stor potential när ni väljer så tidigt?
– Jo, det gör vi förstås, svarar han utan att tveka. Det är en omöjlighet att få till stånd en modell som fångar in alla
Att det finns killar som antingen hoppar av från elitsatsningarna eller som inte blir riktigt bra är också en verklighet som måste accepteras, menar Ola Larsson
– Det är så många pusselbitar som måste falla på plats, skolgång, vilja, träning inte minst det mentala. Ju längre upp i åldrarna, desto mer spelar det mentala in, Man måste verkligen vilja vinna, och göra vad som krävs för att vinna.
Professor Tomas Petersons rapport om att det huvudsakligen är ungdomar födda tidigt på året som bli uttagna till elitsatsningar inom fotboll är Ola Larsson väl medveten om. Man har tagit till sig av kritiken, berättar han, och håller nu på att utarbeta årsindelningar som ska motverka systematiken.
Råd till föräldrar med talangfulla barn
Slutligen, vilka råd vill Ola Larsson ge till föräldrar med talangfulla barn inom fotboll?
Åsa-Mia Fellinger
Bild: Genrebild.