Häromdagen berättade en manlig bekant för mig att han har sagt upp sig från sitt arbete som verksamhetschef. Orsaken var att de anställda inte ”har förtroende” för honom. Det här verkar kanske som en insiktsfull person. För tänk om alla dåliga chefer kunde göra som han och säga upp sig! Men det första intrycket stämmer inte. Jag visste att det skulle snart komma mindre smickrande kommentarer. Och det gjorde det. ”Du vet, de klarar inte av min kompetens…jag är för stark helt enkelt”. Tonen var stöddig och inte alls präglad av den osäkerhet som skulle drabba de flesta av oss om vi hamnade i en sådan situation. Men den här mannen är inte som de flesta, utan en utpräglad narcissist. Fascinerande och obehaglig. Trevlig och underhållande men samtidigt fullständigt odräglig. Vilket beteende som dominerar beror på i vilket sammanhang man träffar honom. Och på hans dagsform.
I det amerikanska magasinet Psychology Today gick det i augusti i år att läsa en artikel om narcissism. Scott Barry Kaufman som skrivit artikeln är personlighetspsykolog och lärare vid New Yorks universitet. Han menar att vår fascination inför narcissister beror på att de är så motsägelsefulla till sin natur. Både charmerande och odrägliga. Både kyliga och intagande. Om de enbart vore skitstövlar (”jerks”) skulle vi undvika dem, menar Kaufman. Narcissistens paradoxer lockar oss alltså. Det är därför ingen slump att både litteraturens och filmens värld befolkas av så många narcissister. Deras underhållningsvärde är stort
Vad utmärker då en narcissist? Jo, han – eller hon – går omkring med en storslagen bild av sig själv, anser sig vara snyggare och intelligentare än alla andra. Han kräver ständig uppmärksamhet och beundran, anser sig ha rätt till att behandlas bättre än andra och reagerar ofta på kritik med känslor av raseri, skam eller förödmjukelse. Hur förhatliga dessa drag än verkar, har vi alla dem inom oss. Mer eller mindre. Det är alltså inte en antingen-eller-fråga, utan en gradfråga. Självförtroende och känslor av självtillräcklighet är bra att ha. Men inte i extrema former. När fåfängan och den positiva självuppfattningen saknar nyanser och verklighetsförankring blir det till en störning. Utmärkande för den ohälsosamma narcissismen är ett mönster av grandiosa föreställningar om den egna personen ackompanjerad av brist på empatisk inlevelse och ett stort behov av beundran. Narcissisten utnyttjar andra för att uppnå egna mål. Han är ofta avundsjuk. Han självbild är motsägelsefull – å ena sidan har han en storslagen självbild, men brottas samtidigt innerst inne med känslor av skam och självhat.
Podcast: Så hanterar du narcissisten
Enligt Scott Barry Kaufmanns trivs narcissister bäst i stora anonyma städer. De arbetar gärna inom underhållningsbranschen och gärna på ledande befattningar, där de kan där de kan blända och dominera andra utan att behöva samarbeta. Att behöva samarbeta lockar överhuvudtaget inte alls. Det är därför inte ovanligt att narcissistiska ledare omger sig med ja-sägare. Det kan få förödande konsekvenser.
Psykologen Fredrick Stinson och hans kollegor genomförde intervjuer med 34 653 vuxna i USA och fann att den störda narcissismen är vanligare bland män än kvinnor. Behovet av uppmärksamhet och beundran är emellertid lika stor hos båda liksom benägenhet att manipulera och försöken attrahera det motsatta könet. Mycket av narcissistens beteende syftar till att attrahera det motsatta könet. Vissa forskare, bl a Peter Jonasson University of i South Alabama) som är expert på fortplantningens psykologi och Nicholas Holtzman (Washington University, St Louis) menar att narcissism har har utvecklats som en strategi för att garantera kortsiktiga sexualpartners.
Enligt Scott Barry Kaufman klär sig narcissiska kvinnor mer utmanande än deras manliga motsvarigheter, som istället ägnar sig åt kvickheter och skryt för att attrahera det motsatta könet. Promiskuitet är vanligt gruppen och förklaras av att narcissister alltid är på jakt efter något bättre. När de trots allt ändå har ett förhållande, är de ofta otrogna, särskilt när de märker att partnern är väldigt förälskad. Psykologen Joshua Foster (Universty of South Alabama) och W. Keith Campbell (University of Georgia) fann belägg för detta i en undersökning. Ett genomgående tema i kärleksrelationer är att agera utifrån principen, att den som är minst intresserad är den som har mest kontroll över relationen. Narcissisten ser till att vara den minst intresserade.
Kvinnliga narcissister föredrar män med hög status. Utseendet är sekundärt. Den manlige narcissisten föredrar en snygg kvinna framför en empatisk. Inte bara för att han vill ha ett kuttersmycke, utan också för att han de är sårbara för hans manipulationer. Istället för att smickra kvinnan för hennes skönhet och på så sätt ge henne den kontroll hon är van med i relationer, fäller narcissiten så kallade ”negs” – tvetydiga kommentarer Inte är uppenbara förolämpningar, men heller inte smicker. Han kan till exempel säga: Du har ganska intressanta ögon”
När den manlige narcissisten är på jakt ute på krogen jagar han gärna tillsammans med en manlig vän som också är ute efter tillfällig sex och som delar hans exploaterande syn på kvinnor. Det kan vara viktigt att vara på sin vakt om Mister Charming med följeslagare dyker upp.