Ny trend inom vården- yogafilmer i väntrummen

Stillasittande är ett stort folkhälsoproblem, särskilt i de äldsta och yngsta åldersgrupperna har stillasittande setts som ett hot mot hälsan. Därför har man inom vården nappat på idén om träningsfilmer i väntrummen. Filmer som visar bland annat yoga.

 

För första gången visas träningsfilmer i väntrummen på sjukhus, vårdcentraler och tandläkarmottagningar. De enkla yogaövningarna kan utföras på plats och uppmuntrar till vardagsmotion.

Idén om träningsfilmerna väcktes i samband med folkhälsoministerns uttalande om stillasittande som hälsofara. Bakom initiativet står Add Health Media som driver Nordisk väntrums-TV, tidningen Doktorn och sajten Doktorn.com. Yogobe står för produktionen av de tolv träningsfilmerna med enkla yogaövningar som visas under 2017.

Nordisk Väntrums-TV tar upp detta initiativ för att möta ett stillasittande samhälle där allt fler har rygg- och nackproblem. De uppmanar också människor till andning och återhämtning i en hektisk vardag. Kort och gott handlar det om att tillsammans med Yogobe uppmana människor att göra mer av det man faktiskt mår bra av.

– På vårdmottagningar sitter många människor stilla ofta och länge i väntan på att få bli undersökta. Tanken med filmerna är att motivera till att röra på sig mer genom att följa filmernas enkla instruktioner. Filmerna är framtagna just för väntrummen och i stort sett vem som helst, oavsett ålder eller fysisk möjlighet ska ha möjlighet att delta i övningarna, berättar Anders Åker, chefredaktör på Add Health Media.

Stillasittande är ett stort folkhälsoproblem, särskilt i de äldsta och yngsta åldersgrupperna har stillasittande setts som ett hot mot hälsan. Det var i våras som folkhälsoministern Gabriel Wikström (S) lyfte frågan.

– Genom filmerna kan man använda väntetiden i landets väntrum till något nyttigt. Att det samtidigt är trevlig och inspirerande underhållning ser vi som en ny inriktning för vårdcentralerna och helt i linje med Wikströms tankar, säger Anders Åker.

Nordisk Väntrums TV når 800 000 tittare per månad.

2017-01-15T10:08:13+00:00