10 tips för att köpa balklänning

Balklänning är inte lätt att bära. Men här kommer 10 oumbärliga tips för dig som ska på bal och därför måste bära denna krävande kreation.

1. Innan du handlar

Ha en uppfattning om din budget innan du ska handla din klänning. Kom överens med dina föräldrar, eller den som ska köpa din klänning. Håll utkik efter studentrabatter. Vissa butiker – särskilt oberoende butiker – håller koll på vilka klänningar de säljer till vilka skolor för att inte sälja två likadana klänningar till elever på samma skola. Om du handlar i ett varuhus är det större risk att råka ut för detta. Var försiktig om du handlar från utlandet. Många utländska webbplatser nämner inte importkostnaden, och det finns många skräckhistorier där personer inte fått sina klänningar, eller där de fått betala alldeles för mycket för att få in sin klänning i Sverige. Om du behöver handla online finns det ändå många alternativ, till exempel Vogeni.se, nelly.com och sofiamoore.se.

2. Hitta rätt passform

Välj en klänning som passar din figur. En klänning med blusliv är mycket smickrande om du har en fyllig figur. Blusliv går in i midjan och om de har snörning erbjuder de extra bra passform kring bysten. Klänningar med flera lager eller veck runt midjan döljer magen. Askungenklänningar är traditionellt amerikanska och finns i flera otroliga färger – från klassiska pastellfärger till levande mönster i flera färger.

3. Välj rätt storlek

Var ärlig med vilken storlek du har. Det är vanligt att man måste ha aftonkläder i en eller två storlekar större, särskilt om du handlar klänningar från ett annat land. Designers har ännu inte kommit fram till en standardstorlek för kvinnor, och klänningar har inte samma storlek som vardagskläder. Det spelar ingen roll vilken storlek du har, så länge du ser fin ut i din balklänning! Ingen behöver se lappen i själva klänningen, och du kan till och med klippa bort den om du vill.

4. Att hitta rätt

Det är alltid bättre att hitta en lite större klänning som kan justeras för att passa dig perfekt, än att försöka klämma sig in i en för liten klänning. Ett åtsittande material och rynkat tyg får dig bara att se större ut!

5. Ett kort val

Det är helt okej att bära en kortare klänning till balen, som en cocktailklänning eller festklänning. Böljande klänningar som vidrör vaderna eller kortare klänningar är ett alternativ till mer traditionella, långa balklänningar. Korta vintageklänningar i femtiotalsstil är också mycket populära, och lätta att bära till andra tillställningar när balen är över. Klänningar som är korta framtill och längre baktill (high/low-klänningar) ger dig en kändisliknande glamour. Kontrollera skolans regler – vissa skolor har regler för hur kort din balklänning får vara.

6. Att välja skor

Om du planerar att bära högklackat bör du prova din balklänning ihop med skorna. Detta ger dig en god uppfattning om hur klänningen ser ut och om den behöver justeras. Om du föredrar platta skor bör du ha det i åtanke när du väljer stil på din klänning. Intrikata detaljer nedtill brukar kräva högre klackar, medan balklänningar är perfekta för söta ballerinaskor, skor med öppen tå, eller till och med gymnastikskor.

7. Justera klänningen för en bra passform

De flesta balklänningar behöver justeras på något sätt, och det är vanligt att justera längden, banden och byst. När du gör upp en budget för din klänning behöver du komma ihåg att justeringen kan medföra en kostnad, och att det kan dra ut på tiden. De flesta skräddare tar cirka två veckor på sig. Du kan hitta en skräddare i telefonkatalogen, online, eller genom att kontakta en kemtvätt.

8. En perfekt utprovning

När du ska prova klänningen efter justeringen bör du bära samma skor och underkläder som du planerar att bära på balen.

9. Fundera på underkläder

Det finns många accessoarer till behåar som man köpa till axelbandslösa klänningar, eller klänningar med bar rygg. Om du väljer en klänning med bar rygg bör du undvika att bära en vanlig behå samma dag som balen, för att undvika röda märken. Detsamma gäller strumpor. Röda märken runt vaderna riktar uppmärksamheten bort från din glamourösa klänning!

10. Dags att slå dem med häpnad!

Hur ofta får du möjligheten att klä upp dig och gå ut? Kom ihåg att skolbalen är ett unikt tillfälle. Det här är din chans att känna dig riktigt läcker, och skilja dig från mängden! Njut av upplevelsen att hitta en perfekt balklänning och få en underbar bal.

Vogeni.se är en ledande onlinebutik i Sverige, som erbjuder tusentals klänningar att välja mellan. Samtliga balklänningar kan skräddarsys.

Vogeni.se är en ledande onlinebutik i Sverige, som erbjuder tusentals klänningar att välja mellan. Samtliga balklänningar kan skräddarsys.

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]
2017-03-13T11:50:18+00:00