10 tips för att köpa en balklänning

  1. Försök få en uppfattning om din budget innan du börjar leta klänningar. Kom överens med dina föräldrar, eller den som köper klänningen åt dig. Håll utkik efter särskilda erbjudanden för studenter. Vissa butiker – framför allt oberoende butiker – har särskilda loggböcker för att hålla koll på vilka klänningar som sålts till elever på vilka skolor. Vissa butiker vill inte sälja samma klänning i samma färg till två elever på samma skola. Om du köper klänningen från ett stort varuhus är det större risk att någon annan bär en likadan klänning. Var försiktig om du handlar klänningen från ett annat land. Många utländska webbplatser nämner inte importkostnaden, och det finns skräckhistorier om personer som inte får sina klänningar eller som debiteras mycket mer än de förväntat sig för att kunna föra in klänningen i Sverige. Om du behöver handla online finns det många brittiska, pålitliga butiker som nu erbjuder shopping online.

2. Den perfekta passformen

Välj en klänning som passar din figur. En klänning med blusliv är smickrande om du har en fyllig figur. Blusliv smiter åt om midjan, och om de har snörning i ryggen ger de en perfekt passform kring bysten. Alla klänningar med flera lager eller veck i midjan döljer magen. Balklänningar i Askungestil är den mest traditionella balklänningen bland amerikanska tjejer, och är verkligen häpnadsväckande. De finns i flera färger, från pastellfärger till levande mönster i flera färger.

3. Hitta rätt storlek

Var ärlig mot dig själv. Det är mycket vanligt att behöva gå upp en eller två storlekar när det gäller aftonklänningar, särskilt nu när klänningar säljs över hela världen. Designers har ännu inte hittat en standardstorlek för kvinnor, och klänningar har inte samma storlekar som vardagskläder. Ärligt talat, vem bryr sig om din storlek? Det viktigaste är att du ser riktigt bra ut! Ingen måste se etiketten, och du kan till och med klippa bort den om du vill.

4. Gör på rätt sätt.

Det är alltid bättre att ha en lite för stor klänning som kan justeras för att passa dig perfekt, än att försöka klämma sig in i en klänning som är för liten. Åtsittande material och oattraktiva veck får dig bara att se större ut!

5. Kort och gott

Det är helt okej att bära en kortare klänning till balen, till exempel en cocktailklänning eller en festklänning. Böljande klänningar som når vaden, eller kortare klänningar är perfekta alternativ till de traditionella, långa balklänningarna. Korta klänningar i vintagestil från 1950-talet med nät är också mycket populära, och enkla att bära till andra tillställningar när balen väl är över. Klänningar som är korta framtill och längre baktill (high/low) ger dig lite kändisglamour. Kom ihåg att kolla med skolan först – vissa skolor har regler för hur kort din balklänning får vara.

6. Vilka skor?

Om du planerar att bära höga klackar bör du prova den potentiella balklänningen med dem. Det ger dig en god uppfattning om hur klänningen ser ut och om den behöver justeras. Om du trivs bättre i platta skor bör du komma ihåg det när du funderar på vilken slags klänning du ska ha. Stiliga fållar kräver ofta högre klackar, medan klockade klänningar och balklänningar fungerar perfekt även med söta sandaler, skor med öppen tå, eller till och med gymnastikskor.

7. Justera klänningen för en perfekt passform

De flesta balklänningar behöver någon form av justering. Det är mycket vanligt att justera längden, banden, och området kring bysten. När du fastslår din budget för klänningen bör du alltså komma ihåg att en kostnad för justering kan tillkomma, och att det kan ta extra tid. De flesta sömmerskor brukar be om två veckor. Du bör kunna hitta en duktig sömmerska online, men många kemtvättar erbjuder också denna tjänst.

8. Den perfekta utprovningen

Kom ihåg att ta med dig de skor och underkläder du planerar att bära på balen när du provar ut klänningen efter justeringen.

9. Fundera på underkläder

Det finns många accessoarer till behåar som du nu kan köpa och använda till axelbandslösa klänningar, eller klänningar med bar rygg. Om du väljer en klänning med bar rygg bör du inte bära en vanlig behå på den stora dagen, så att du slipper fula röda märken. Detsamma gäller strumpor. Röda märken runt vaderna kommer distrahera din omgivning från din glamourösa klänning!

10. Se glamourös ut!

Hur ofta får du chansen att verkligen klä upp dig inför en utekväll? Kom ihåg att du bara får en enda bal. Det här är en chans för dig att vara vacker, känna dig vacker, och skilja dig från mängden. Njut av upplevelsen att hitta din perfekta balklänning, och ha en underbar bal.

2017-03-13T11:50:18+00:00