Bokpod: Vi har läst 179 år av ensamhet

På den internationella kvinnodagen, 8 mars, släpptes boken ”179 år av ensamhet”, som är en antologi om en manligt kodad kultur av hierarkier, likriktning och sexuella trakasserier på anrika Handelshögskolan i Stockholm. De tio författarna, inklusive redaktörerna Jenny Lantz och Linda Portnoff, har tillsammans tillbringat 179 år i denna manliga bastion som studenter, forskare och lärare därav titeln, som dessutom alluderar på Hundra år av ensamhet av nobelpristagaren Gabriel Garcia Marquez .

179 år av ensamhet

Foto: Lasse Lychnell

Hela 91 procent av professorerna på Handelshögskolan är män. När interna dokument visade att skolans framtidsmål inte var högre än 20 procent kvinnliga professorer år 2020 fick de 10 kvinnorna nog och tog till pennan. Det bör dock nämnas att det var fler än dessa tio kvinnor som blev tillfrågade att skriva, men som avböjde på grund av rädsla för repressalier.

Boken har rönt mycket uppmärksamhet i medierna och lär nog ganska snart komma i en pocket-utgåva.

Renew Magazine har nu läst 179 år av ensamhet  och delar  i denna podcast med sig av sina reflektioner och synpunkter på den, men också om genusteori, kvotering,  pronomet”hen” m.m.

Vi som sänder är redaktörer för Renew Magazine och heter Johanna Litsgård Lebourne och Åsa-Mia Fellinger.

För att lyssna, klicka på länken nedan:

2017-03-13T11:50:21+00:00