Tips för dig som vill odla men inte har en trädgård

Drömmer du om att få påta i trädgård men bor i lägenhet med balkong eller inte ens det. Misströsta inte, det finns fler sätt att få använda sina gröna fingrar.

Du kan till exempel investera i ett odla-själv-kit som består av ett litet city hus, komplett med sin egen lilla trädgård.

Du kan dekorera affären själv med hjälp av accessorer som medföljer. Lägg till skorsten, tak och annat och skapa ett eget litet hus.

Öppna den lilla lådan och sätt enkelt ihop ditt hus med trädgården, så krassefröna som medföljer och fukta med några droppar vatten. På bara några dagar kommer din trädgård att växa fram!

Med lite uppmärksamhet och kärlek kommer din trädgård att hålla sig fräsch i ca tre veckor. Krassen är både ätbar och nyttig. God till smörgås och i sallader.

Citykollektionen innehåller tre olika kit: city blå, city rosa och city orange.

thira.se

 

Nordiska trädgårdar

 

Nordiska Trädgårdar 21-24 april kan besökaren ta del av en kreativ balkongutställning för att se trender och inspireras av nya idéer. På mässans första dag delas juryns pris ut till den bästa balkongen och på avslutningsdagen tillkännages besökarnas val. Under hela mässperioden är det möjligt att rösta.

Man behöver inte ha stora ytor för att kunna inspireras och jobba med växter. En balkong räcker gott och får vi se prov på i de tolv olika balkongerna. Med lite kreativitet och goda idéer kan de små ytorna utnyttjas på en rad olika sätt.

Trädgårdsingenjör – Design SLU Alnarp – ”Slå sig till rot”
Kreatörerna Hanna Henriksson och Hanna Blomstrand har valt att utforma två rum. I det ena rummet kommer det att finnas en yta för studier och en för odlingsexperiment. Det andra är mer fokuserat på sittytor, där golvet har en stor roll.
– Vi är nyfikna på hur man kan använda växter i ett nytt sammanhang. Starka kontrastfärger i lila och lime förstärks av en svart bas. Här får dina experiment en chans att blomma ut, beskriver kreatörerna Hanna Henriksson och Hanna Blomstrand sin balkong.

Maria Wahlström Norlin – ”Livets skog”
Detta är en balkong och en skog för de som inte längre kan komma ut i naturen och är beroende av vård i livets slutskede. Att kunna ta del av grönska, fylla krukor, så frön eller plocka färska kryddor ska inte vara ett hinder även om en människa är i behov av vård. I ”Livets skog” är det viktigt med fria golvytor för en rullstol eller vårdsäng. Kreatören Maria Wahlström Norlin är själv sjuksköterska och konstterapeut.
– Balkongen följer och förändras med årstiderna, precis som livet självt. Här kan man ligga lite steget före och förstärka naturens växlingar, säger Maria Wahlström Norlin.

Bee Urban AB – ”Grönsaker utan gränser”
Man behöver inte en stor trädgård för att odla. Det går att skapa sig en alldeles egen köksträdgård på sin balkong.Kreatören Maria Svennbeck vill sudda bort alla begränsningar som finns med en liten yta på balkongen och istället visa på nyskapande lösningar och möjligheter.
– Med enkla och återvunna material kan du odla på bredden och på höjden, säger kreatören Maria Svennbeck.

 

grönsaker

 

80 procent föredrar frukt och grönsaker från egen trädgård

Att odla sina egna grödor är inne just nu! Fler och fler människor odlar sina egna grönsaker, frukter och kryddörter. Mer än 80 procent av de tillfrågade svenskarna föredrar grönsaker och frukt från sin egen trädgård framför den de kan köpa i affären.

Det vi tycker bäst om att odla är jordgubbar (60%), tätt följt av tomater (58%) därefter kommer hallon, äpple och örter (som alla ligger på mellan 40% och 50%). Detta och mycket mer är resultatet av den största trädgårdsundersökningen i Europa, där 17 länder* deltog genom Bakker, Europas största trädgårdsspecialist. Totalt svarade 26 760 Européer på denna undersökning, inklusive 970 svenskar.

Köksträdgården är på väg att göra en storartad comeback. Frågan på om det är gammalmodigt att odla sina egna grödor besvarades med ett ja av knappt 4 procent av svenskarna. Att odla själv är inte bara populärt bland oss svenskar, trädgårdsundersökningen visar även att alla i Europa tycker likadant. Bakker har också märkt en markant ökning av försäljningen av produkter för köksträdgården. Företaget svarar på detta genom att utöka sitt redan breda sortiment av frön och odlingstillbehör, men också genom färdiga paketlösningar för alla nya trädgårdsamatörer.

 

 

 

 

2017-03-13T11:50:21+00:00