Svenskarna tar onödiga risker vid val av solglasögon

Solglasögon är inte bara vårens viktigaste accessoar. De har också ett viktigt syfte i att skydda ögonen mot solen. Trots det uppger så många som fyra av tio svenskar att de bara skyddar ögonen med solglasögon ibland. En av tio gör det aldrig. Och den faktor som väger tyngst vid valet av solglasögon är inte hur väl glaset skyddar mot solen, utan vilken design eller vilket märke bågarna har. Det visar en ny undersökning från TNS-Sifo genomförd på uppdrag av optikerföretaget Specsavers. 

– Det viktigaste när du väljer glas är CE-märkningen. Dåliga solglasögon kan faktiskt vara farligare för ögat än att gå helt utan skydd. Det är dumt att ta onödiga risker när man väljer solglasögon, det finns så många bågar som är både snygga och bra, säger Caroline Schiller, optiker och produktkoordinator på Specsavers.

36 procent av alla svenskar uppger att det viktigaste kriteriet vid val av solglasögon är att man kan vara säker på att glaset är CE-märkt. Men nästan hälften av alla svenskar (46 procent) säger att det viktigaste när man väljer solglasögon är att de är snygga och trendiga, eller är av en viss design. I åldersgruppen 18 till 29 år är det så många som 61 procent som väljer solglasögon efter utseende och design.

– Ett tips är att välja solglasögon som är åtsittande med breda linser eftersom de skyddar dina ögon mot ljusinsläpp från sidorna. Solglasögon med stora glas är också bra då de helt enkelt skyddar mer än mindre glas. Det kan också vara bra att veta att priset inte ger någon indikation på hur väl glasögonen skyddar dina ögon, ett par billiga glasögon kan skydda mot UV-strålar lika bra som ett par dyrare designersolglasögon, säger Caroline Schiller.

Fakta om sol och ögon:

Varför är det viktigt att skydda sina ögon i solen?
Långvarig exponering av UV-strålning kan skada hornhinnan, ögats lins, huden på ögonlocken och även och andra delar av ögat. UV-exponering bidrar också till utvecklingen av grå starr och kan påverka gula fläcken i näthinnan.

Vid oskyddad intensiv UV-strålning under en kort tid, till exempel på stranden eller vid havet, finns det risk för att det bildas småsår på hornhinnan. Det känns som grus i ögonen, man blir rödögd, ljuskänslig och får nedsatt syn. Tillståndet kallas snöblindhet och oftast avtar besvären efter någon dag men kan vara farligt på lång sikt.

Vad ska man tänka på när man väljer solglasögon?
Köp CE-märkta solglasögon. De ger ett bra skydd mot UV-strålning. De skyddar mot UVA och UVB-strålar.

Färgen och mörkhetsgraden på glasen har inte något att göra med solglasögonens förmåga att blockera UV-strålar.

UV-skydd är inte den enda avgörande faktorn när man väljer solglasögon, det finns extrafunktioner också. Polariserande glas minskar reflexer, exempelvis solljus som studsar vid vatten. De är väldigt användbara på sjön eller vid fiske. Fotokromatiska glas har linser som ändrar färg och blir mörkare eller ljusare allteftersom mängden tillgängligt UV-ljus ändras. Vid bilkörning rekommenderas polariserande glas eller färgade glas, då UV-strålar inte går igenom vindrutan var på glasen inte mörknar.

Om du vill vara säker på solglasögonens kvalitet, fråga din optiker.

2016-04-29T15:13:00+00:00