The Swedish theory of love – ny film om världens ensammaste folk

Förutom att vara världsledande i singelhushåll ligger Sverige i topp när det handlar om gamla som dör utan närstående. Nu har dokumentärfilmaren Erik Gandini valt att skildra den svenska individualismen i en nya filmen ”The Swedish theory of love”. 

– Även jag har ett kluvet förhållande till detta. Som ung njöt jag av att vara fri och kunna ta studielån utan att vara beroende av mina föräldrars välvilja. Samtidigt är jag rädd att ha anammat en livsstil som jag kommer att få ångra när det är försent. Den totala skräcken för mig är att ligga död i två år i en lägenhet utan att någon märker det, säger Erik Gandini till Dagens Nyheter.

Filmen grundar sig i bästsäljaren ”Är svensken en människa? Gemenskap och oberoende i det moderna Sverige” (2006) av Lars Trägårdh och Henrik Berggren. En bok som hyllar den svenska modellen och menar att svenskens kärleksaffär med staten gjort oss till världsmästare i oberoende.

Enligt en ny rapport från Statistiska Centralbyrån uppskattas nära 300.000 svenskar vara socialt isolerade och ungefär 25 procent av Sveriges befolkning bor ensamma.

– Äldre kvinnor är ensammast, säger Göran Nordström på SCB till SVT. De har haft en livspartner som förmodligen har dött ifrån dem och lämnat dem kvar.

Med filmen vill Gandini dra igång en diskussion om hur vi hamnade här och vad det leder till.

Avstampet för den svenska självständigheten började med de svenska reformerna under 1970-talet, som jämställdhetspolitiken där man bland annat genomförde reformer om särbeskattning, det vill säga att män och kvinnor blev separata ekonomiska subjekt. Därmed fanns inga ekonomiska incitament för att vara hemmafru. En massiv utbyggnad av offentliga daghem skedde, liksom det allmänna studiestödssystemet.

För DI Weekend berättar Gandini bland annat att om vad som förvånat honom mest i arbetet med filmen och refererar till volontärarbete han gjort på en förläggning för ensamkommande flyktingbarn.

– Vi svenskar är generösa med att skänka kläder och prylar. Däremot träffar flyktingarna inga svenskar. Vi har svårt att ge mänsklig kontakt. Jag är själv en del av den här livsstilen, jag är skild och lever på delad tid med mina barn. Men jag kan också sörja det, det är problematiskt.

Filmen hade premiär den 8 januari.

 

Ensamhet i statistiken

  • Drygt 24 procent av befolkningen, 22 procent av männen och 25 procent av kvinnorna, är ensamboende
  • Nära fyra procent av befolkningen, motsvarande omkring 290.000 personer, uppskattas vara socialt isolerade. Det betyder att de bor ensamma och träffar nära anhöriga och andra släktingar, vänner och bekanta mer sällan än en gång i veckan.
  • I åldersgruppen 45-54 år är en större andel socialt isolerade bland männen än bland kvinnorna.
  • 17 procent av männen och 11 procent av kvinnorna har ingen nära vän, vilket blir vanligare med stigande ålder och mer tydligt för männen än för kvinnorna.

Källa: Statistiska Centralbyrån

 

2017-03-13T11:50:25+00:00