Målgång efter 37 dagar på Atlanten i världens tuffaste roddtävling

Igår, sent på kvällen den 26 januari kom det första teamet i mål i Talisker Whisky Atlantic Challenge. Först över mållinjen var det brittiska teamet om fyra – Ocean Reunion. De fyra männen i Ocean Reunion har under 37 dagar och nätter rott över Atlanten. De startade på La Gomera den 20 december och har sedan för egen muskelstyrka tagit sig de 4800 km till den karibiska ön Antigua.

Att korsa Atlanten är inte det enklaste, det är fler människor som har varit i rymden än korsat Atlanten. Trots det finns det några få modiga människor som väljer att korsa Atlanten för att testa sina fysiska gränser och mentala styrka. Startskottet gick i San Sebastian på La Gomera 20 december och slutar nu, 37 dagar och 4800 km senare i Nelsons Dockyard English Harbour på Antigua och Bardua i Karibien.

Under rodden över Atlanten har de 28 teamen satts på prov både psykiskt och fysiskt. Det är en enorm kamp mot hav, vind, sömn, hunger och törst. Antingen har lagen rott ensamma, som ett par eller i ett team om fyra. Under tävlingen har båtarna inte fått någon support utan de har för egen muskelstyrka tagit sig i hamn på andra sidan Atlanten.

Atlantic Challenge härstammar från när Sir Chay Blyth tillsammans med John Ridgeway rodde över Atlanten 1966. Det var en 92 dagars kamp mot orkaner, extrema vågor och nära till svält innan de till slut efter 3000 mil nådde Aranöarna utanför Irlands kust.

 

Om Talisker Whisky Atlantic Challenge

Talisker Whisky Atlantic Challenge är världens tuffaste roddtävling över Atlanten. Starten är på den kanariska ön La Gomera och målgång sker 4800 km senare i Karibien på Antigua och Bardua. Tävlingen går av stapeln varje år i december under ca 40-90 dagar. Det är upp till 30 team som deltar: ensamma, i par eller i team om fyra. Båtarna är sju meter långa och strax under två meter breda. Samtliga båtar är vid tävlingens start utrustade med allt de tävlande kan behöva och de får inte ta emot mat, dryck eller hjälp med reparationer under färden.

2016-01-28T07:33:30+00:00