Terese Alvén: Det går att bli fri från ätstörningar

Över 100 000 svenskar lider av ätstörningar. Terese Alvén var en av dem, men lyckades ta sig ur det. I hennes nya bok Jätteviktig får vi ta del av hennes resa men även möta flera andra kända svenskar, bland andra VM-simmaren Emma Igelström, som varit i samma sits.

– När jag väl slutade sparka på mig själv, insåg jag att jag måste vara min egen bästa vän. Efter det gick allting bättre, säger Terese Alvén som idag är kostrådgivare och personlig tränare.

Terese Alvén visar att det går att bli fri från ätstörningar och ger här råd, tillförsikt och inspiration till alla som kämpar med att ta sig ur ett jobbigt förhållande till mat, träning och vikt. Förutom att få hjälp i kniviga situationer i livet som kan vara tuffa för någon som lever med en ätstörning får vi ta del av Tereses personliga upplevelser samt träffa andra som varit där – långt ner i matmissbruket.

I boken ger Terese sina funderingar kring olika begrepp i livet som att vara frisk, att hitta balans, tycka om sig själv, tappa kontrollen och mat- och kroppsfixering. Här finns frågor att ställa sig själv för att lättare nå målet att må bra. Författaren ger också sin syn på träning, dieter och skönhetsideal. Ett stort avsnitt ägnas åt sociala medier och deras påverkan både på den som är sjuk och på omgivningen.

Den allmänna bilden kring ätstörningar är att det bara är kvinnor som drabbas. Den bilden vill Terese förändra. I boken får läsaren möta bland annat författaren, skådespelaren och föreläsaren Niclas Christoffer som redan som liten fick ett onaturligt förhållande till mat, vilket sedan utvecklade sig till bulimi. Idag är han frisk och fri.

Läsaren får också träffa elitsimmaren Emma Igelström – fem VM-medaljer och sjutton EM-medaljer i bagaget – som berättar om hur prestationskraven gjorde henne till matmissbrukare, alkoholist och självmordsbenägen. En gripande levnadshistoria om att vara på toppen och sakta, men säkert hamna i det värsta mörkret för att sedan ta sig upp och hitta balansen.

2017-03-13T11:50:25+00:00