Det här irriterar oss mest på flygresan

Bältet är fastspänt och planet rullar ut från gaten – nu återstår bara några få timmar innan det efterlängtade resmålet är inom räckhåll. Men flygresan kan komma att kännas evigt lång för den som upplever att det är trångt eller för livat på planet.

Ont om plats är det som de flesta svenskar irriterar sig mest på under flygresan, visar en undersökning bland 3583 personer från försäkringsbolaget If. Fyra av tio personer svarar att dålig plats i flygstolen och för benen är det största störningsmomentet.

– Man vill ha det bekvämt på semestern och resan dit är inget undantag. Många flyger långt och att då känna sig inklämd i stolen påverkar humöret, säger Caroline Uliana, informationschef på If.

Att sitta mitt bland livliga barnfamiljer är inte heller särskilt uppskattat. En av tre svarande uppger att barn som skriker eller sparkar på ens ryggstöd är största källan till irritation.

Omkring var femte flygresenär irriterar sig på medpassagerare som är fulla och störiga eller illaluktande. Var tionde passagerare tycker att en ostädad flygplanstoalett är det jobbigaste.

– På flyget samlas ofta allt från barnfamiljer till unga par, pensionärer och partysugna tonåringar, alla med olika behov och önskemål. Det kan lätt krocka med ens egen tanke och föreställningar med resan, säger Caroline Uliana.

Medpassagerare som vill prata och vara sociala under resan verkar många däremot tycka är trevligt – bara fem procent svarar att de stör sig på det.

Väl framme vid resmålet är det inte det svenska kaffet på hotellet som vi saknar mest – utan den egna kudden. Hela 28 procent saknar sin säng och kudde mest av allt när de är ute och reser men bara fyra procent saknar den svenska maten.

– Trots att många hotell satsar på bekväma sängar och kuddar verkar många ändå föredra sina egna, de känns helt enkelt mer som hemma. Kudden och sängen därhemma kan vi dessutom byta om vi inte är nöjda med dem. Det är inte lika enkelt gjort när man är på ett hotell,säger Caroline Uliana.

Tio i topp – Det här irriterar mest på planet (tre svar möjliga):

Dålig plats i stol och för benen 38%
Skrikande barn 31%
Barn som sparkar en i ryggstödet 29%
Fulla och störiga medpassagerare 26%
Illaluktande medpassagerare 19%
Medpassagerare som brer ut sig över min plats 19%
Ostädad flygplanstoalett 10%
Flygplansmaten 8%
Dålig service från kabinpersonalen 7%
Främmande medpassagerare som vill prata och vara sociala under resan 5%

Fem i topp – det här saknar vi mest på resan:

Den egna sängen/kudden 28%
Svenskt kaffe 10%
Familj som inte är med 10%
Hur rent det är i Sverige 7%
Svensk mat 4%
Vänner som inte är med 4%

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 13-27 mars 2015 har sammanlagt 3583 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18+ i Sverige.

2017-03-13T11:50:35+00:00