Glöm rakhyveln – nu är det kniven som gäller

Rakhyveln har länge varit det självklara donet för att bli av med skäggväxt. Nu tappar hyveln marknadsdelar åt det äldre instrumentet – kniven. Åtminstone i vårt grannland, Danmark.

Det ser närmast dramatiskt ut när den lokala barberaren svingar rakkniven och för den kontrollerat tvärs över halsen. Men icke desto mindre har fler och fler danska män fattat intresse för denna form av rakning, och ger sig i kast med det hemma i badrummet. Rakning med kniv har många fördelar, man sparar nämligen snabbt 1000kr om året, och får den närmaste rakningen man någonsin har provat.

Det kräver rätt teknik, men intresset har vuxit sig så stort, att det nu bildats flera mötesplatser på nätet, där människor delar med sig av tips och erfarenheter.

– När jag får fram kniven och skummar upp tvålen, så känner jag en blandning av extrem manlighet och stort välbefinnande. En känsla som snabbt utvecklade min dagliga rakning, från en trist nödvändighet till en spännande hobby.

Detta skriver Michael Jeppesen, grundare av “Stilfuld Barbering”, en grupp på Facebook för rakknivs-entusiaster.

Också butikerna märker tydligt av detta nya intresse. På www.trendhim.se är de glada för framgången och kan lätt förstå intresset för rakning med kniv.

-Vi säljer dubbelt så många rakknivar, jämfört med samma period förra året, och vi märker också en tydlig uppgång i försäljningen av rakborstar, och allt det som hör till ett fulländat set i badrummet. Det ligger något manligt i att raka sig med en rakkniv, så jag kan lätt förstå intresset. Man sparar också enkelt 1000kr om året, men jag tror att det mest av allt är intresset framför pengarna som lockar hos männen, förklarar Sebastian Petersen, delägare i Trendhim.se

2015-08-27T08:59:21+00:00