Tacksamhet gör dig gladare och nöjdare med julen

Julhelgen är till för att spendera mer tid med nära och kära, och ofta kan man känna lite extra tacksamhet under julfirandet. Enligt Kristoffer Ekman, adjunkt i kognitiv neurovetenskap vid Högskolan i Skövde leder kontinuerlig utövning av tacksamhet till ökat välbefinnande.

I Nordamerika har de i hundratals år firat tacksamhet under fyra dagar, vilket också benämns som Thanksgiving. Högtiden är till för att uppskatta sin omgivning , och det firas enligt tradition med nära och kära. I Sverige är istället vanligtvis julhelgen en tid för reflektion och uppskattning, tillsammans med nära och kära, vilket också är ett ypperligt tillfälle för att utöva tacksamhet.

– Att medvetet jobba på att vara tacksam har i ett flertal studier visat sig ha en effekt på välbefinnandet och kan därför vara lämpligt att rekommendera till den som vill göra en aktiv insats för att bli gladare och må bättre, säger Kristoffer Ekman, adjunkt i kognitiv neurovetenskap vid Högskolan i Skövde.

ars5iofhdemgqxqos6yy

Studier visar att utövning av tacksamhet positivt påverkar grundläggande delar i välbefinnandet, och även minskar depressiva symptom. Att till exempel skriva brev som handlar om vad man är tacksam över gör en person mer tillfredställd med livet och gladare. Att ge uppskattning och vara tacksam för vad som finns i nuet är ett sätt att bortse från det man vill ha och vill uppnå, utan istället tänka på det man har.

– En strategi man kan använda sig av är att tänka tillbaka, antingen dagligen eller veckovis, på vad man har upplevt och sedan notera tre till fem saker, situationer, personer, händelser eller omständigheter som man upplever i efterhand att man är tacksam över, säger Kristoffer Ekman.

Att vara nöjd med tillvaron står i relation med kognitiva och personliga värderingar över livskvalitet, och är baserat på unika och personifierade kriterier. Livskvalitet är därför olika för varje individ, vilket betyder att tacksamhet också är något individuellt. Varje individ har olika kriterier för tacksamhet, men samma förutsättningar till att utöva tacksamhet. Julhelgerna är ett ypperligt tillfälle till att utöva tacksamhet, något Kristoffer Ekman på Högskolan i Skövde uppmanar alla till att göra.

Utöva tacksamhet i jul med fem enkla tips:

  • Tänk på de personer i din omgivning som du är tacksam över
  • Lägg värde i ett tack. När du säger tack ska du lägga betydelse i det och känna tacksamhet. När du får ett tack, ta emot det och visa uppskattning tillbaka.
  • När du utvärderar julhelgen, lägg fokus på vad du är tacksam över och skriv ner det.
  • Ge bort ett tacksamhetsbrev i julklapp (läs själv upp det för personen om det känns ok).
  • Tänk på ansträngningen bakom julklapparna du får och uttryck din tacksamhet för den.
2017-03-13T11:50:39+00:00