​Artister och toppmodell kämpar mot skogsskövlingen

Biståndsorganisationen Vi-skogen har fått fyra nya ambassadörer i kampen mot skogsskövlingen. Det är de folkkära artisterna Babben Larsson, Anders Lundin och Helen Sjöholm samt den kenyanska toppmodellen Ajuma Nasenyana som på olika sätt ska representera organisationen. 

Babben Larsson, Anders Lundin, Helen Sjöholm och Ajuma Nasenyana har något gemensamt: viljan att bidra till en bättre värld.
– Vi-skogen jobbar med precis de saker jag tror kan göra skillnad. Hjälp till självhjälp för utsatta småbönder ger dem förnyelsebara resurser samtidigt som träden de planterar gör nytta för det globala klimatet. Vi-skogen är så bra! säger Babben Larsson.

Har studerat geografi i Kenya
År 1979 studerade Anders Lundin geografi i Kenya, under en månad. Han har därefter rest till flera nationalparker på kontinenten och har en stor drivkraft för att göra skillnad. Skogsavverkning är något som bekymrar honom.
– Jag vill att mina barn ska få växa upp i en så bra värld som det någonsin går. Och jag vill kunna säga att jag har gjort något som påverkar åt det hållet. Dessutom så tycker jag att det här med att plantera träd är bland det finaste en människa kan göra, säger Anders Lundin.

Tackträd
Sångerskan Helen Sjöholms hjärta klappar också för att göra gott. Som ambassadör och artist vill hon bland annat se till så att fler artister får Vi-skogens Tackträd i stället för blommor. När en artist får ett Tackträd planteras träd i Afrika motsvarande det belopp som blommorna skulle kosta.
– Jag får en hel del blommor i mitt jobb men jag tar hellre emot Tackträd. Det gör gott på så många fler sätt än man kan föreställa sig, säger Helen Sjöholm.

Ajuma Nasenyana bor ofta i Sverige eftersom hon är gift med en svensk. Hon är en av Kenyas främsta fotomodeller med en lång internationell karriär bakom sig. Hon har bland annat gjort kampanjer för Vivienne Westwood och gått visningar för Victoria’s Secret. Sedan 2014 driver hon en egen modellagentur i Nairobi, Kenya. Hon är en aktiv röst i samhällsdebatten i Kenya, och engagerar sig bland annat mot hudblekningskrämer. Ajuma Nasenyana har sett hur trädavverkning påverkar stora områden i sitt hemland.
– Nedhuggningen av träd har utarmat livsmedelsförsörjningen och därmed finns ingen mat för boskapen. Det leder till en ökning av fattigdomen i vårt samhälle. Jag blev ambassadör i Vi-skogen för jag tror på den hållbara lösning för att bekämpa fattigdom som Vi-skogen arbetar med, säger hon.

Konsert och kenyaresa
En rad aktiviteter planeras för ambassadörerna. Bland annat kommer några av dem att under nästa år resa till Kenya för att se hur Vi-skogen arbetar. En konsert planeras och ambassadörerna ska hjälpa till med att sprida Tackträden till flera scener runt landet.

Anders Lundin har redan påbörjat sitt engagemang genom att lägga berättarröst till en film för Vi-skogen. Babben Larsson har satt igång en egen insamling. Båda har också varit med i ett informationsblad tidigare under hösten.
– Det är bara fördelar med Vi-skogens arbete. Det är bra för miljön. Det är bra för ekonomin. Det är bra för människorna och det har inga belastningar för miljön. Så nu tycker jag att folk ska gå ut och börja köpa träd, säger Babben Larsson.

Tackträd
Ett Tackträd är en statyett som Lasse Åberg har designat. Tackträden återanvänds vid varje föreställning. Den medverkande får istället med sig ett gåvobevis hem, där det framgår hur många träd som planterats i Afrika

Mynewsdesk

Vi-skogen är en svensk biståndsorganisation som arbetar med trädplantering och stöd till människor i länderna runt Victoriasjön. Grunden för Vi-skogens arbete är agroforestry – att plantera träd och grödor tillsammans. Det ger en bättre miljö, ökad tillgång till mat och större inkomster. Vi-skogens stöd når i dag 240 000 familjer och sedan starten 1983 har organisationen bidragit till att plantera 100 miljoner träd. Läs mer på www.viskogen.se

2014-12-08T15:16:41+00:00