Vanliga fördomar om ekonomer

Ekonomer jobbar övertid, har valt sitt jobb enbart på grund av lönen och pratar mer än de lyssnar. Det är några av de stereotypa bilder av ekonomer som framkommer i en ny enkät om yrkesfördomar som konsult- och rekryteringsföretaget Experis låtit göra.

– De flesta verkar tro att ekonomer pratar mer än de lyssnar. Men självklart finns det ekonomer som är mycket goda lyssnare. För att inte hamna snett när man rekryterar måste man syna sina fördomar och inte låta sig styras av magkänslan, säger Per Johansson, vd på konsult- och rekryteringsföretaget Experis.

Experis har undersökt fördomar mot bland annat ekonomer. 85 procent av de tillfrågade i enkätundersökningen tror att det är vanligt att ekonomer arbetar övertid. Drygt sex av tio, 63 procent tror att det är vanligt att ekonomer klär sig i de trendigaste kläderna och nästan lika många, 61 procent, tror att de pratar mer än de lyssnar.

– Vi vill synliggöra olika typer av fördomar som vi alla bär på. Den som är fördomsfull i rekryteringsarbetet riskerar att missa talangerna som inte passar in i mallen – det vill säga de allra flesta, säger Per Johansson, vd på Experis.

Experis har undersökt fördomar mot chefer, ekonomer, ingenjörer, IT-konsulter och säljare. På sajten Stereotypiskt.se kan man testa hur väl man lever upp till allmänhetens fördomar om yrket.

Fem i topp: Vanligaste fördomarna om ekonomer

1. Jobbar övertid, 85 procent

2. Har valt sitt jobb enbart på grund av hög lön, 67 procent

3. Klär sig i de trendigaste kläderna, 63 procent

4. Pratar mer än han eller hon lyssnar, 61 procent

5. Är rädd för att åldras, 58 procent

Som svar på frågan ”Hur vanligt tror du det är att en person inom yrkesgruppen ekonomer…” Procentsatsen speglar hur många som har svarat ”mycket vanligt” eller ”ganska vanligt” på frågan. Undersökningsföretaget Exquiro frågade 1 000 personer om deras syn på yrkesgrupperna chefer, ingenjörer, ekonomer, säljare och it-konsulter. Undersökningen omfattade tio frågor.

Mynewsdesk

 

2017-03-13T11:50:40+00:00