Skrumpna, ledsna äpplen. Du har varit med om det. Du vet hur det känns. Motvilligt greppar du fruktskålen, blundar, tömmer. Stopp! Ibland är allt som krävs ett nytt format. Därför har Kokaihop Media AB satt ihop 13 kreativa sätt att använda gamla äpplen på för att rädda dem från sophinken.

När äpplena faller i soporna lovar du dig själv innerligt att aldrig göra om det. Aldrig. Men de skrynkliga äpplena har faktiskt ett andrahandsvärde värt sitt namn. Låt inte en skrynklig yta sätta stopp!

1. Ugnsbaka eller stek dem. Smör, kanel och socker är hemligheten. Att äpplena redan är lite mjuka och skalet skrynkligt gör inte det minsta. Tänk varma, kanelstekta äppelklyftor med vaniljglass.

2. Äpple i pannkakan. Check! Billig och enkel middagsmat. Skala och klyfta och ha i ugnspannkakan eller riv och ha i smeten när du gör vanliga pannkakor eller amerikanska pannkakor.

3. Stoppa äpplen i gratängen. Perfekt smaksättare i gratängen. När du mixat dem med ägg och ost och kört dem i ugnen kommer du inte märka det minsta att du använt skynkliga äpplen du tänkte kassera.

4. Gör ett äppelsmörGör ett långkok av de gamla ledsna äpplena som blir ett spännande pålägg på mackan. Fram med grytan! Äger du en croc pot är det ett gyllene tillfälle för denna kökskompis. Dessutom är det ju lite halvtrendigt med långkok.

5. Koka en äppelkompottÄppelkompott kryddad med kanel. Går utmärkt att frysa in. Servera den som tillbehör till efterrätter eller ät äppelkompotten med glass eller grädde.

6. Gör en äppelchutney. Släng ner äpplen, lök och russin och lite till i en gryta. Spetsa ostbrickan med en fantastisk kaneldoftande äppelchutney! Passar perfekt på ett fint fat till fördrinken med kex och brieost.

7. Torka äpplenaSkala, skiva och skjuts in i ugnen. Äppelskivor som du torkat är riktigt smaskens. Perfekta att trycka ner i muffinssmeten innan gräddning, koka kräm på eller äta som godis.

8. ÄppelmosHär spelar det ju faktiskt ingen roll om äpplet är både skrynkligt och mjukt, det ska ju ändå bli mos. Och du behöver inte ens en saftmaja för att fixa moset.

9. Baka äppelpaj eller äppelkaka. I flera recept på både äppelpaj och äppelkaka spelar det ingen roll om äpplena är lite halvmjuka. Som i den här skånska äppelkakan  eller den här knäckiga äppelpajen.

10. Koka äppelmarmeladKanske inte vad du hade tänkt dig när du fyllde på skafferiet med äpplen, men en marmelad på äpplen är en fullträff. Nästan så vi tror att du kommer vara glad att du inte hunnit göra dig av med alla äpplen.

11. Baka ett äppelbrödÄpple i bröd funkar alltid. Riv och blanda i degen.

12. Gör äppelsconesScones med en twist, saftiga och söta. Går dessutom fort att baka. Servera med ost och marmelad till.

13. Äpple i smoothienBlanda och mixa! Lätt, lättare, lättast.

Amerikanska (äppel)pannkakor


Ingredienser (10-12 pannkakor)

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

0,5 tsk bikarbonat

3 dl yoghurt, naturell

1 msk flytande margarin

1 ägg

flytande margarin till stekning

Gör så här

Blanda mjöl, socker, salt, bakpulver och bikarbonat i en bunke. Rör ner yoghurt, ägg och flytande margarin i mjölblandningen. Smeten ska vara ganska tjock.

Tag ytterligare 2-3 msk flytande margarin till stekning. Klicka ut smeten i en varm stekpanna och bred ut den lite.

Grädda pannkakorna på svag värme. Vänd dem när de jäst upp och ytan börjat stelna och få färg.

Servera genast tillsammans med äkta lönnsirap.

Tips! 

Ta två äpplen. Riv äpplena grovt och rör ner i pannkakssmeten.