Vi presenterar företaget Trädgårdsharmoni – en Renew Associate

Johanna Färnlöf har valt att skola om sig till trädgårdsarkitekt efter många år inom IT-branschen. Hon har läst till diplomerad trädgårdsarkitekt och lanserar nu sitt eget företag Trädgårdsharmoni. Här berättar hon om hur en kundrelation ser ut, var hon hittar sin egen inspiration och hur mycket ett hus kan öka i värde med en snygg trädgård.

Vad är Trädgårdsharmoni?

För mig är trädgårdsharmoni att din trädgård är utformad och anpassad utifrån dina intressen och behov, så att när du kommer hem ska känna lugn och ro, harmoni helt enkelt. 

Hur kom det sig att du startade det här företaget?


Efter många år inom IT-branschen kände jag att jag ville arbeta med något mer kreativt och jordnära, något där jag kunde få arbeta med mina intressen och hobbyn. Valet kändes enkelt och det blev omskolning till trädgårdsarkitekt. Att starta eget kändes som ett naturligt steg att ta. Nu kan jag själv utforma både min arbetsdag och mina affärsidéer efter det som känns viktigt och rätt för mig.

2000-01-01-00.00.56-300x200

2000-01-01-00.03.09-300x200

Vad är din specialitet i trädgården?

Jag har alltid gillat att odla ätbart i trädgården och tycker att det kan bli både intressanta och spännande kombinationer att blanda ätbart med ”vanliga” växter. Jag har också alltid varit konstintresserad och skulle gärna vilja få in mer konstobjekt i trädgården. 

Vad har du för utbildning?

Jag har läst Diplomerad trädgårdsarkitekt på Trädgårdsakademin. I den utbildningen ingår kurser i design men även växtkännedom, ritningsläsning, mätteknik, villaträdgårdshistoria mm som också är nödvändigt för att kunna göra en så tilltalande och hållbar design som möjligt. En trädgård ska vara vacker, utifrån ägarnas perspektiv men även passa in med hus och övrig omgivning. Men minst lika viktigt är att den ska fungera i vardagen och i många år. 

_DSC39592000-01-01-00.00.37-1-300x200

Exempel funktionsplan1

Kan du beskriva hur en kundrelation ser ut?

Jag vill ha en nära kundrelation och att kunderna ska känna sig väl omhändertagna. För att kunna skapa en trädgård anpassad efter trädgårdsägarna så är det viktigt att lära känna kunden så bra som möjligt och lyssna in de små detaljerna. Jag tycker även det är viktigt att hjälpa och stötta kunden även efter ett utfört arbete, ex skicka ett mail och påminna om att nu är det dags att beskära den nya busken eller bara kolla av att allt är bra. 

Beskriv några snygga trädgårdar.

Jag tycker det är roligt att i Stockholm finns många gröna oaser, små utrymmen som bostadsrättsföreningar eller någon annan eldsjäl valt att göra i ordning och som är tillgänliga för alla. Andra ställen där jag gärna vistas och får inspiration ifrån är Rosendals trädgård, Marabouparken, Botaniska trädgården, koloniområden, Zetas trädgård. 

_DSC4050Var får du din inspiration?
Från allt! Trädgårdar, tidningsreportage, tv-program, vackra arkitektoniska detaljer, färgkombinationer i mode och konst, naturen.

Varför ska man anlita en trädgårdsdesigner?
Som trädgårdsdesigner och utbildad i bland annat växtkännedom och design så planerar jag trädgården utifrån platsens förutsättningar. Växterna har då lättare för att etablera sig och kräver även mindre skötsel. Genom att få ett helhetstänk från början kan man slippa fördyrande impulsköp och växter som inte trivs och behöver ersättas.

En attraktiv trädgård ökar även värdet på huset, upp till 13%*, i genomsnitt 395 000 kr. En investering som alltså kan betala sig bra.

*Enligt Husqvarna Global garden report 2011

För kontakt: Johanna Färnlöf,  johanna.farnlof@tradgardsharmoni.nu

www.tradgardsharmoni.nu

Vill du också bli en Renew Associate? Läs mer här.

2017-03-13T11:50:47+00:00