Många vill ge blod på arbetstid

Nästan två tredjedelar, 65 procent, tycker att arbetsgivare ska tillåta blodgivning på arbetstid. I dag ger endast var femte blodgivare blod på arbetstid, och av dem vet en tredjedel inte ens om deras arbetsgivare tillåter att de besöker Blodcentralen under arbetstid. Det visar en undersökning från Blodcentralen i Stockholms läns landsting.
– Tid är ofta en kritisk faktor för stressade storstadsbor och vi är övertygade om att fler skulle ge blod om Stockholms arbetsgivare tillät blodgivning på arbetstid, säger Ingrid Engström, kommunikatör för Blodcentralen i Stockholms län.

Stockholm har i dag cirka 44 000 blodgivare. Enligt en nyligen genomförd undersökning bland blodgivarna ger cirka en av fem, 21 procent, blod på arbetstid. Många vet dock inte om arbetsgivaren tillåter det. Av de som ger blod på arbetstid är så många som en tredjedel osäkra på om deras arbetsgivare tillåter det. En tredjedel av alla blodgivare som svarade på undersökningen, 35 procent, anger att det skulle underlätta om de fick ge blod på arbetstid och två av tre blodgivare tycker att arbetsgivarna ska tillåta det.

– Varje dag används 100 liter blod i länet vid blödningar vid operationer, olycksfall eller förlossningar eller som del i behandling av svår sjukdom hos såväl nyfödda som till den äldre befolkningen, ändå är bara tre av hundra stockholmare blodgivare. Att låta sina anställda ge blod på arbetstid är ett sätt att bidra till att Stockholm får behålla ett stabilt blodlager, säger Ingrid Engström.
Själva blodgivningen tar ungefär en halvtimme. I Stockholms län finns fem blodcentraler – vid Danderyds sjukhus, Fridhemsplan, Hötorget, Skanstull och i Södertälje. Dessutom finns det fem blodbussar som besöker cirka 200 platser.

Undersökningen genomfördes i december 2013 bland 1 136 blodgivare på Stockholms blodcentraler.

 

 

2017-03-13T11:50:51+00:00