Kaosklass – en bok av berättelser, intervju med redaktören Marina T Nilsson

”Den skolan räddade min sons liv”. Rubriken är tagen ur ett av breven från de över 1 000 personer som skrev till Sveriges Radio i samband med skolserien #kaosklass i december 2013. De handlade om kaotiska klassrum men också om vägar ut ur kaoset. Vi har intervjuat Marina T Nilsson, redaktör för boken Kaosklass – en bok av berättelser.

För nedladdning: Kaosklass – en bok av berättelser

 

Vad tänker ni om responsen ni fick i samband med att ni sökte historier, hade ni väntat er det?

— Inte i den omfattningen. Det är visserligen ett ämne som många är djupt engagerade i och vi hade på känn att det var ett viktigt ämne där mycket fanns att hämta. Att sen så många kände ville delade med sig på ett så personligt och i många fall gripande sätt var fantastiskt.

 

Vilka berättelser har berört dig mest?
— Det var flera berättelser som grep tag om mig. Den jag spontant kommer att tänka på handlar om en 11 årig kille som hamnade i en nedåtgående spiral av destruktivitet och självskadebeteende. Han mamma kämpar för att få stöd och hjälp via skolan. Hon är hela tiden rädd att hennes pojke ska göra sig själv så pass illa att han faktiskt dör. Efter ett skolbyte beskriver hon hur förtvivlan vändes till framtidstro och hur tårarna kom när sonen började prata om ”sen” och ”till sommaren”. Det hade varit så länge sedan de orkade se mer än en dag framåt. Hon skriver ”resursskolan räddade min sons liv”.

 

Vad vill ni uppnå med boken?

–Vi vill förvalta det otroliga gensvaret och förtroende vi fått från vår publik och samtidigt låta fler dra nytta av de erfarenheter och perspektiv som framkommer. Det är en unik bild som tecknas genom dessa olika perspektiv och det blir tydligt hur komplex den här fråga är.

Titeln kaosklass understryker att det står väldigt illa till med skolan, är det en helt sann bild. Borde man vara orolig som förälder?

–Flera som hört av sig berättar om hur de som föräldrar kunnat påverka en hel del i klassrummet, genom att gå ihop som grupp och jobba aktivt med både skolkontakt och hur de pratar med sina barn om vardagen i skolmiljön. Serien Kaosklass beskriver inte den genomsnittliga svenska skolan, men berättar främst om de klasser där kaoset tar över. Men boken berättar också om de stunder då kaos hotat, men motverkats på olika vis. Det är blandade berättelser.

 

Vad kommer ni göra med boken sedan, går den att få i tryckt upplaga?

— En tryckt upplaga finns, men är begränsad. Vi har valt att fokusera på ett digitalt format så att så många som möjligt ska kunna ta del av den. Boken finns lättillgänglig på sr.se.

 

Bildbyline: Liv Widell/Sveriges Radio

Bildinfo: Reporter Marcus Eriksson, projektledare Thomas Björkman, producent Magnus Thorén, reporter Katarina Gunnarsson och bokredaktör Marina T Nilsson.

 

Johanna Litsgård Lebourne

Twitter: litsgaard

2017-03-13T11:50:51+00:00