I våras sändes programmet: När antibiotikan slutar fungera i Vetandets värld, Sveriges Radio, producerat av vetenskapsjournalisten Michael Borgert. Tidigare i år kom också larmrapporten från WHO där de bekräftade att antalet fall av resistens mot antibiotika har nått alarmerande nivåer i många delar av världen
Vi frågar Michael hur oroliga vi behöver vara i den här delen av världen och hur stor är risken för den som sällan använder antibiotika att drabbas.
Här hittar du programmet: sverigesradio.se/vetenskap
– Använder man själv mycket antibiotika under lång tid så finns det en risk att antibiotikakänsliga bakterier slås ut och att då deras resistenta “kusiner” kan frodas. Konkurrensen från de känsliga bakterierna har då blivit mycket mindre. Det finns också en något ökad risk att smittas av antibiotikaresistenta bakterier på platser där mycket antibiotika används, såsom sjukhus. Trots säkerhetsrutiner och strikt hygien är det i praktiken omöjligt att bli av med alla skadliga bakterier som cirkulerar. Dessutom kan man smittas av resistenta bakterier då man är ute och reser, genom mat man äter och miljöer som inte alltid är så rena, såsom offentliga toaletter osv. Nu är det ingen katastrof att smittas av resistenta bakterier. De flesta av oss har nog lite resistenta bakterier i kroppen, men en frisk kropp är bra på att trycka undan dem och till och med göra sig av med dem. Större risk är det om man är sjuk eller försvagad av någon annan anledning. Då ökar risken för att resistenta bakterier blir ett problem.
Vad gör man inom forskningen för att dämpa utvecklingen?
– När man pratar om resistenta bakterier så ska man komma ihåg att det finns en stor variation hur resistenta olika bakterier är för de antibiotikaläkemedel som finns. Många resistenta bakterier är motståndskraftiga mot de vanliga läkemedel som läkarna först och främst vill använda, men då finns det oftast annan antibiotika man kan använda istället. Problemet kan då vara att behandlingarna blir besvärligare, tar längre tid, blir dyrare och kan skapa andra problem hos patienten, som jobbiga biverkningar. Vissa resistenta bakterier är dock väldigt resistenta, det vill säga få antibiotika biter på dem. Ibland, men det är än så länge ovanligt, finns det inget antibiotikum kvar som är effektivt mot bakterien.
Och vad gör då forskarna? Många forskarlag runt om i världen, även här i Sverige, arbetar med att ta fram nya läkemedel som på olika sätt kan slå ut bakterier eller slå ut bakteriernas förmåga att ställa till med skada. Man försöker hitta nya strategier, och det behövs. Gamla tankesätt räcker inte längre till för att få fram nya antibiotika. Men den stora nya revolutionerande upptäckten väntar vi fortfarande på.
Det är en kapplöpning, där bakteriernas starkaste fördel är att de delar på sig och därmed också förändras extremt ofta. Nya bakterier “föds” där några i de nya generationerna slumpmässigt kan ha fått egenskaper som gör dem mer motståndskraftiga mot våra befintliga läkemedel. Om det sker där det samtidigt används mycket antibiotika så är det dessa nya motståndskraftiga avkommor som har bäst chans att överleva och frodas.
Lyssna på WHO:s presskonferens (extern länk)
Johanna Litsgård Lebourne
Twitter: @litsgaard