Hotet mot din latte

Gott och prisvärt kaffe är något som de flesta av oss tar för givet, men det kan komma att förändras. De globala klimatförändringarna i kombination med pendlande världsmarknadspriser orsakar redan svåra problem för kaffebönderna. Allt fler överger nu kaffeodling för att istället satsa på mindre klimatkänsliga grödor. Det visar rapporten Hotet mot din kaffekopp som lanseras i dag.

 Det kaffe vi huvudsakligen dricker i Sverige – arabica – görs på den kaffeböna som är mest utsatt för klimatförändringarna. Allt fler kaffebönder överger odling av kaffe för att istället odla andra mindre klimatkänsliga grödor.

– De globala klimatförändringarna orsakar redan svåra problem för kaffebönderna, och det kommer sannolikt att bli värre. 80 procent av världens kaffe produceras av småbönder som inte står rustade för de enorma omställningar som kommer att krävas, säger Jakob Lundberg, chef för We Effects Avdelning för Utveckling och Policy.

De senaste två åren har Centralamerikas kaffebönder drabbats mycket hårt av svampsjukdomen bladrost, vilket har lett till minskade skördar av arabicakaffe. Svampsjukdomen har också börjat spridit sig till bland annat Mexiko och Colombia – länder som precis som de centralamerikanska är specialiserade på arabicakaffe. Klimatforskare tror att den snabba spridningen av bladrost beror på klimatförändringarna. Marvin Pérez 43 år, är ekologisk kaffeodlare i norra Nicaragua och har drabbats av bladrost.

– Angreppen började redan förra året, men har förvärrats. Det är kris nu och vi måste agera snabbt. Många bönder har redan tvingats att lämna sina plantager, säger Marvin Pérez.

I rapporten Hotet mot din kaffekopp, skriven av We Effects praktikanter Dennys Bello och Annika Westerberg, beskrivs problemen som världens kaffebönder upplever. Rapporten presenterar också vad olika aktörer gör åt problemen och hur konsumenter kan agera. Genom att konsumenter väljer kaffe som är både ekologiskt och Fairtrade-märkt kan man vara säker på att kaffet har odlats utan giftiga bekämpningsmedel och att de som odlat kaffet har fått ett schysst pris för det. För världens kaffebönder handlar det om överlevnad. För konsumenter handlar det om så lite som 20 öre mer per kopp.

Mer information:http://www.weeffect.se/blog/hotet-mot-din-kaffekopp-29-april/

2017-03-13T11:50:51+00:00