Här är vårens populäraste storstäder

Högsäsongen för storstadsresor börjar närma sig. Möjligheten till långhelger i samband med röda dagar och klämdagar uppmuntrar ressugna svenskar att möta våren i en storstad. Den populäraste storstaden hos resebyrån Ticket är London. Efter fem vårar i skuggan av både New York och Barcelona är London tillbaka på toppen. Årets nykomlingar är Istanbul och Budapest.

Inför våren har storstadsresandet ökat med 22 procent hos bolaget. Ökningen kan bland annat förklaras med fördelaktiga klämdagar och att snittpriset på resorna har minskat. Att våren kommer tidigare ute på kontinenten är givetvis också något som lockar frusna svenskar.

– Vi märker att flera av våra kunder har ändrat resmönster de senaste åren. Tidigare reste många i syfte att få sol och bad. Nu är det i stället upplevelserna som är ändamålet, varpå storstäderna har tillkommit under luppen för intressanta resmål. För är det någonstans man kan uppleva saker, och det på relativt kort tid, så är det i en storstad, säger Maria Gertell, kommunikationsansvarig på Ticket.

De populäraste storstäderna i vår är de klassiska metropolerna London, New York och Paris. Dessa resmål står för väldigt stora volymer och har mer än dubbelt så många bokningar än den nedre hälften av topplistan. Årets nykomlingar är Istanbul och Budapest. Det är också de städerna som ökar mest tillsammans med Berlin.

– Den turkiska liran är rekordlåg, vilket gör Istanbul till ett mycket prisvärt alternativ i vår. Boende, shopping, nöjen och restaurangbesök har aldrig varit billigare. Det är dessutom relativt billigt att flyga dit och det finns flera avgångar att välja mellan.

Istanbul är en pulserande smältdegel där öst möter väst och där man kan hoppa från dåtid till modern nutid likväl som att man kan promenera från Asien till Europa på femton minuter. Trots att det är en 14-miljonersstad hinner man med många sevärdheter under en långhelg likväl som att man hinner njuta av god mat.

Topplista storstäder*
1. London (2)
2. New York (1)
3. Paris (3)
4. Barcelona (4)
5. Rom (5)
6. Prag (6)
7. Berlin (8)
8. Lissabon (10)
9. Istanbul (ny)
10. Budapest (ny)

* Avser bokningar gjorda fram till och med den 11 februari med avresa mellan den 1/3 – 30/6 2014. Förra årets placering anges inom parantes.  

 

2015-08-27T12:09:42+00:00