Miljöministern om varför Earth Hour spelar roll

Om några timmar ska världen släcka lampan – bokstavligt talat. Earth Hour är världens största miljömanifestation då hundratals miljoner människor världen över visar sitt engagemang för klimatet genom att släcka ljuset under en timme. Släckningen är framför allt en politisk symbolhandling som ska skicka en viktig signal till makthavarna om att ta klimatförändringarna på allvar.

Även regeringskansliet och Statens Fastighetsverk släcker ner alla lokaler utom de som bör vara tända av säkerhetsskäl.

– Som miljöminister välkomnar jag att så många människor, både privatpersoner och företag, organisationer och myndigheter över hela världen, deltar i denna viktiga symbolhandling. Earth Hour sporrar och lyfter även det långsiktiga och dagliga arbetet för ett bättre klimat och miljö, säger Miljöminister Lena Ek, Centerpartiet.

350px-Sydney_Harbour_Bridge_and_Opera_House_Earth_Hour

 

Första gången Earth Hour hölls var i Sydney i Australien den 31 mars 2007 mellan klockan 19:30 och 20:30. Detta skedde på initiativ av Världsnaturfonden, en lokal australisk miljölobbygrupp och tidningen The Sydney Morning Herald. Resultatet blev att 2,2 miljoner sydneybor och 2 000 företag minskade Sydneys elförbrukning med 10,2 procent.

 

 

agzjskgpcxubtclzui1m– Det är avgörande att vi hjälps åt att skapa mer hållbara livsmönster för att de stora miljöproblemen ska kunna vara lösta till nästa generation. Våra barn och barnbarn ska också kunna få ta del av naturens värden, säger Lena Ek.

2008 expanderade Earth Hour till att bli en global kampanj. Timmen ägde rum den 29 mars klockan 20:00 till 21:00. Omkring 400 städer deltog. Örebro kommun deltog som enda svenska kommun detta år och även Stockholms slott var nedsläckt. 

Söktjänsten Google uppmärksammade kampanjen genom att ha en svart bakgrund istället för vit, men har nu bestämt sig för att de inte ska göra det fler gånger eftersom det ledde till förvirring för vissa användare 

 

Här kan du följa släckningen runt jorden, tidszon efter tidszon under Earth Hour-dygnet.

Läs också:
2017-03-13T11:50:53+00:00