Hans Blix, en minst sagt imponerande man

Det finns ett fåtal  människor där allt har fallit på plats – de är mycket intelligenta,  vältaliga och karismatiska, de har integritet och outsinligt engagemang parat med respekt för andra och en stor portion självdistans. Hans Blix är en av dem. Igår gästade han Anna Hedenmo i TV-programmet ”Mina sanning” och delade med sig av sitt imponerande livsvärv. Om du missade det programmet, titta på via webben genom att klicka här.

Hans Blix är mannen som via UD och utrikesministerposten 1981 blev generalsekreterare för Internationella atomenergiorganet, IAEA. I januari 2000 utsågs han, 71 år gammal, till ordförande för FN:s inspektionskommission UNMOVIC som undersökte om Irak hade tillgång till massförstörelsevapen. Blix och hans vapeninspektörer damsög Irak men hittade aldrig några massförstörelsevapen. Han blev då hårt ansatt, inte minst av USA:s president George W Bush. Samtidigt blev han väldigt uppskattad.

Karriären som diplomat inleddes vid utrikesdepartementet i början av 1960-talet. I rollen som sakkunnig inom folkrätt arbetade han med att vidareutveckla FN-stadgans regler. Bland annat deltog han i förberedelserna inför den historiska Stockholmskonferensen 1972, som för första gången samlade världens länder till samtal om miljöhoten. Efter ett år som utrikesminister i slutet av 1970-talet arbetade Hans Blix under sexton år som chef för Internationella Atomenergiorganet i Wien, IAEA.

Han har fortfarande, trots sin gedigna ålder på 85 år, formella uppdrag, bland annat som rådgivare åt regeringen i Abu Dhabi som just nu bygger det första av fyra beställda kärnkraftverk. Han är även engagerad i internationella nedrustningsgrupper, men säger sig numera vara mer orolig för den globala uppvärmningen än för ett nytt storskaligt krig. Han reser fortfarande mycket, träffar regelbundet ledande diplomater runtom i världen, och föreläser gärna för studenter. Hälsoskäl har dock fått honom att dra ner på tempot något.

Hans Blix är Renew Magazines senaste och självklara val av inspirerande personligheter. Vi hoppas innerligt att han ska få behålla hälsan och kunna fortsätta bidra med sitt engagemang för en bättre värld.

 

Åsa-Mia Fellinger

Bilden på Hans Blix är från Wikipedia.

 

 

 

 

 

 

 

 

2017-03-13T11:50:54+00:00