En intressant övning på förskolan i Kina

I början av veckan blev alla föräldrar som kan inbjudna till att vara med några timmar i förskolan. Detta tyckte jag lät kul då jag är jättenyfiken på vad de gör på dagarna. Vi fick möjlighet att sitta med på sångstund, målarstund och lite annat. Kul att träffa andra föräldrar och se vilket barn som hör ihop med vem!

Men innan allt detta blev vi visade till samlingssalen och ombedda att hjälpa till med en sak. Förskolechefen höll information på kinesiska och vi utlänningar fick en snabb översättning. Tydligen så vill dom att alla barn ska träna på att inte följa med någon de inte känner inte ens om främlingen erbjuder godis eller liknande. Så detta var vad vi skulle göra. Vi skulle hjälpa varandras klasser och spela främling och försöka ”locka med” ett barn som vi inte känner. Två och två gick vi till klassrummet. Jag lyckades inte så bra. Min kinesiska pojke vågade inte ens komma fram till dörren, och när jag kom in i klassrummet och erbjöd lite godis om han kom med mig, svarade han vänligt men bestämt nej tack! Bra där!

Intressant att träna på detta i förskolan. Någon som vet om detta sker på fler platser? Jag vet inte men jag gissar att lärarna, dagen till ära, kan ha pratat om ämnet att inte följa med någon främling.

Lina Hellsten

2013-12-03T12:00:32+00:00