”Filmerna vi aldrig vill visa” – nytt grepp för att få fler organdonatorer

Jenny, Patrik och Stina är tre av de ca 800 personer i Sverige som står i kö i väntan på ett nytt organ. Bristen på organ gör deras väntan lång och ovissheten är plågsam – ingen av dem vet när eller om de kommer att få ett nytt organ i tid. Idag lanserar MOD, en organisation som vill minska transplantationsköerna i Sverige,  ”Filmerna vi aldrig vill visa” för att belysa  detta. Ambitionen är att få fler att säga JA till organdonation och rädda liv.

85% av Sveriges befolkning är positiva till organdonation, men bara 15% har anmält sig till donationsregistret. Där har vi en av våra stora utmaningar, säger Peter Carstedt som är grundare av MOD.

Av de ca 800 personer som står på väntelistan avlider ca 30 personer per år och fler tas bort ifrån listan för att de har blivit för sjuka att transplanteras.

– ”Filmerna vi aldrig vill visa” är vårt sätt att belysa livet på väntelistan. Vi har följt Jenny, Patrik och Stina under en dag i deras liv, och samtidigt hjälpt dem att spela in varsin avskedsfilm. Avskedsfilmer som vi hoppas att vi aldrig ska behöva visa. Vårt löfte är att bara visa avskedsfilmerna om det tragiska skulle inträffa, att de går bort i väntan på sitt organ, säger Peter.

– MOD har därför tagit fram filmen ”Filmerna vi aldrig vill visa” för att försöka förmedla hur det är att stå på en väntelista och göra deras väntan mer levande och realistisk. Förhoppningsvis manar filmen till eftertanke, men framförallt hoppas vi att människor säger JA till organdonation och att många delar och sprider denna film.

 

”Filmerna vi aldrig vill visa” lanseras idag den 20:e december via sociala medier och delar av filmen kommer att visas upp under Svenska Hjältar galan senare  ikväll.  En kortare version kommer även att visas 1,000,000 gånger via Aftonbladet Webb-TV, vilket var det pris MOD fick när Martha Ehlin tog emot utmärkelsen ”Årets Kämpe 2013” för kampen för alla som står väntelista idag och i morgon.

– Drömmen vore förstås att få ge tillbaka skivan med filmen som en gåva till Jenny, Patrik och Stina den dagen de får ett nytt organ, avslutar Peter.

Här kan du ladda ner det digitala donationskortet direkt i din mobil.

2017-03-13T11:50:55+00:00