Så här gör du om du hittar en olämplig bild på din tonåring på Facebook

För ett par veckor sedan införde Facebook en betydelsefull förändring avseende hur tonåringar kan använda sig av deras tjänst. Tidigare har tonåringar bara kunnat göra sina inlägg och foton tillgängliga för sina ”vänner” och ”vänner-till-vänner”. Den här inställningen uppskattades av många föräldrar, då de inte behövde oroa sig för att deras barns aktivitet på Facebook skulle bli tillgänglig för allmänheten. För så snart en bild blivit tillgänglig för allmänheten, är det fritt fram för vem som helst att spara och använda den.

Nu har Facebook strukit den här inställningen och det är fritt fram för tonåringar att göra sina inlägg och bilder tillgängliga för allmänheten om de vill. Standardinställningen är däremot fortfarande att de delar med sina ”vänner”.

Facebook har istället tagit fram en ny funktion; Innehållssökning (Graph Search för er som har ett konto på engelska). Visserligen är den inte riktigt klar för den svenska användarskaran än utan finns enbart som betaversion i dagsläget. Men med funktionen Innehållssökning blir faktiskt bilder, kommentarer och statusuppdateringar mer tillgängliga än någonsin förut. I det här läget är det verkligen värt att komma ihåg att din tonåring (och vem som helst för den delen) kan visa, inte bara bilder som de har lagt ut själv, men också bilder som deras vänner har publicerat.

Gör något åt saken

Men kan man ta reda på om sina barn har delat med sig av sitt innehåll till allmänheten på Facebook? Och kan man göra något åt saken, om man skulle hitta olämpliga bilder eller kommentarer? Absolut! De här tre stegen hjälper dig.

Ett. Hitta bilder på dina barn

Använd dig av funktionen Innehållssökning och sök efter bilder på din tonåring. För att göra detta, logga in på Facebook och klicka sedan på denna länk:https://www.facebook.com/search/me/children/photos-of
Här får du se samtliga bilder där din tonåring har blivit taggad.
Det är viktigt att komma ihåg att detta endast ger resultat på bilder där ditt barn har taggats i fotot och det kommer enbart vara synligt för dig om du har etablerat en familjerelation med ditt barn på Facebook. Du kan ställa in dina familjerelationer genom att redigera din profil och välja ”Redigera” i familjeavsnittet.

Två. Kontrollera om bilderna är offentliga

Bläddra igenom bilderna och om du ser något som är tveksamt, för muspekaren över bilden tills du ser detaljer som innehåller en ikon som anger vem som kan se objektet. Om du ser ett jordklot visas bilden för allmänheten.

Tre. Gör något åt saken

Om du hittar någon bild som du anser inte bör vara synlig för andra, klicka på den för att se den i full storlek. Hitta länken ”Dela” i det övre högra hörnet på sidan. Klicka på den och välj att dela den som ”ett privat meddelande”, så att du kan skicka det privat till ditt barn.
Fyll i ett lämpligt meddelande i rutan och berätta varför du tycker att bilden borde tas bort eller ändras så att enbart ”vänner” får se bilden fortsättningsvis.
Om bilden har lagts upp av någon annan, kan ditt barn ta bort sin tagg i bilden eller be personen som har lagt upp bilden att ändra så att den bara ska vara synlig för ”vänner”.

Detta måste du göra vid upprepade gånger för att kontrollera nytt material.
AVG jobbar nu på att ta fram en enklare process genom det kostnadsfria tillägget AVG PrivacyFix

Gästblogg via Mynewsdesk

2017-03-13T11:50:59+00:00