Magsjuka och öroninflammation vanligaste sjukdomarna på semesterresan

När man åker till ett annat land förväntar man sig inte att bli sjuk, än mindre att en vanlig förkylning kan förstöra hela resan. Statistik från våra servicekontor Euro Centers de senaste åren visar att magsjuka och öroninflammation är de främsta semestersabotörerna.

Magsjuka i topp

I vår statistik över anmälda fall till våra servicekontor kan vi hitta allt från riktigt allvarliga hjärnskador till migrän, förkylningar och brutna tår. Men totalt sett ser vi tydligt att magsjuka är den överlägset vanligaste orsaken till att resenärerna har sökt vård, följt av öroninflammation och olika typer av förkylningssymptom.

Mat ofta boven

Några orsaker till att magsjuka ofta drabbar oss utomlands är annorlunda bakteriekulturer, buffémat som står framme för länge samt dåligt sköljd frukt och sallad. Trots att magsjuka inte toppar listan över de dyraste sjukdomsfallen, kan vårdkostnaderna ändå kosta flera tusentals kronor.

Öroninflammation vanligast hos barn

Tittar vi närmare på flest anmälda skador bara hos barn toppas listan av öroninflammationer. Dessa kommer ofta till följd av förkylning men kan också bero på bakterier från hotellpoolen eller av cigarettrök.

Tips från ERV

·  Ge nässpray till förkylda barn för att undvika öroninflammationer

·  Spola eller duscha ur öronen när du badat klart så att poolvattnet försvinner

·  Drick mycket vatten, men köp på flaska

·  Välj lokal mat framför hotellbufféer eftersom risken att bli magsjuk är högre om maten stått framme

·  Teckna en försäkring som både betalar sjukräkningen och ger ersättning för förstörda semesterdagar, som exempelvis Semesterförsäkringen.

De fem vanligaste sjukdomarna på semestern

1.  Magsjuka
2.  Öroninflammation
3.  Halsont
4.  Sår/skavsår
5.  Allergi/utslag

Källa: Euro-Center

 

 Resurslänkar

 
2015-08-27T08:59:27+00:00