”Det är ju hans val att stå ut med mig” – möt Elisabeth Sandlund

Hennes liv förändrades radikalt efter en händelse vid sin utvecklingsstörda dotters konfirmation. ”Det blev inte lättare” som hon säger, men det fanns inget annat val än att efter det helt byta inriktning i livet. Hon hörs ofta i Godmorgon världen, morgonsofforna eller debattprogram. Vi har följt debattören och författaren Elisabeth Sandlund under en dag i hennes liv. En dag med redaktionsmöten, tårtkalas och många telefonsamtal – ett med en minst sagt annorlunda förfrågan.

 

Klipp: ”Det är ju hans val att stå ut med mig.”

 

 

Läs också:

Ulles sjukdom förändrade allt

Personligt och jordnära om livet som Ulles mamma

Journalisten: Jag trodde jag hade blivit galen

 

648186

Ulles mamma

Ulle kan säga fem ord, högst tio.
Hon gillar att dansa, att vara ute med scouterna, att rida och att vara i kyrkan.
Samma år som hon fyllde 25 flyttade hon hemifrån.
Ulle kommer aldrig att bli vuxen på samma sätt som Elisabeths första dotter trots att hon föddes efter en helt normal graviditet och trots att ingen har lyckats ge henne någon riktig diagnos.
Hur är det att vara förälder till ett vuxet handikappat barn? Elisabeth Sandlund berättar om frigörelse och tandborstning, om vardag och glada nyheter, om teckenspråk och teater, om hur man lär sig att ta vara på samhällets resurser och om att möta andra unika människor.
Det handlar mycket om balans på olika plan, säger hon. Mitt vuxna barn blir aldrig som alla andra. Det får jag acceptera. Samtidigt måste jag fortsätta kämpa för ett gott bemötande och tillräckliga resurser. Jag hoppas att min personliga berättelse kan bli något att spegla sig i för andra familjer med handikappade barn.

”Boken är sakligt skriven på ett mycket välformulerat och lättillgängligt språk. Boken är intressant både för den läsare som inte själv är förälder och naturligtvis för andra föräldrar i Ulles mammas situation. Många goda råd och tips ges jämte en matnyttig ordlista i slutet av boken.”
Birgitta Carlquist, Bibliotekstjänst

 

Drabbad av det oväntade 331640_Drabbadavdetovantade

Med journalistisk noggrannhet benar Elisabeth Sandlund ut vad kristen tro innebär i boken Drabbad av det oväntade , samtidigt som hon personligt och med en ständigt närvarande humor skildrar sitt eget liv efter det omtumlande mötet med Gud. Människor i alla åldrar är intresserade av den kristna tron, menar författaren, men hur möter kyrkan dessa moderna sökare? Och hur förenar man tydlighet om vad kristen tro innebär med respekt för varje individs bakgrund och erfarenheter?
Drabbad av det oväntade vänder sig till den som är nyfiken på vad kristen tro kan innebära för en så kallad modern människa, som inte vill nöja sig med att se Gud som en opersonlig högre makt. Elisabeth Sandlund var tidigare ekonomijournalist på Svenska Dagbladet under 25 år.

 

 

 

 

 

 

2017-03-13T11:50:59+00:00