Gudrun Schyman ger ut bok med förord av Carl Bildt

För tio år sedan, i september 2003, skrev Gudrun Schyman sitt första Feministbrev. Då hade hon just lämnat Vänsterpartiet men valt att sitta kvar i Riksdagen som ”politisk vilde” – på ett feministiskt mandat:

– Jag ville tala om varför jag agerade som jag gjorde och jag ville påbörja ett samtal med andra feminister. Om att formulera en ny dimension i politiken, om att organisera ett ideologiskt självständigt feministiskt arbete. Resultatet blev så småningom Feministiskt initiativ.

Det hundrade brevet skrevs i september 2013 och nu ger Gudrun Schyman ut breven i bokform med titeln 100 brev som (inte?!) förändrade världen.

Skärmavbild-2013-09-27-kl.-11.22.10-210x300Carl Bildt som har skrivit förordet till boken undrar i sin text – hur långt Schyman kommer lyckas lyfta den svenska feminismen och pekar på den tydliga vilja som Feministbreven utstrålar.

– Det är uppfriskande. Det lockar till eftertanke, medhåll, mothugg och diskussion, skriver Bildt

Schyman säger att det är roligt att Carl Bildt har skrivit förordet. – Även om vi står långt ifrån varandra ibland i politiken, kan vi förenas i en vilja att vitalisera demokratin och vidga politikens gränser, fortsätter hon.

Boken är formgiven av Minna Wallin och innehåller fotografier av Elisabeth Ohlson Wallin. Den finns att köpa i Feministiskt initiativs webbutik för 100 kr och all vinst går till Fis valfond.

MyNewsdesk

2017-03-13T11:50:58+00:00