Därför är det trendigt att baka

Sjuan sänder en ny omgång av Hela Sverige bakar och Kanal 5 visar Dessertmästarna. Att baka cupcakes har blivit ett vanligt inslag i morgon – TV programmen, och bakning i alla dess olika former är en populär sysselsättning i våra hem.

Renew Magazine har pratat med Skansen bageriets Peter Karlsson – Eriksson, som själv har erfarenhet av att tävla i bakning (SM Unga Bagare), för att ta reda på vad som är grejen med bakning.

– Det är kul att bakning av alla möjliga produkter börjar få mer exponering i media sett. Förutom tv har även radio och tidningar mer och mer börjat lyfta fram bakning av alla de slag.

Och det är ingen slump att det har blivit så, då folk har fått större intresse av bakning, surdegar, tårtor, kakor och cupcakes nu än tidigare. Det känns som att det är en sak som är trendigt att göra.

Man har också börjat inse att det är fullt möjligt att baka allt mer själva hemma, vilket lett till att man också börjat våga testa mer ”nya” saker, och marknaden i Sverige har fullkomligt exploderat med nya bakverk, och även nya bagerier och konditorier dyker upp lite varstans.

 

”Detta visar ju på vilken passion som finns bakom bröd och andra bakverk idag”

Detta visar ju på vilken passion som finns bakom bröd och andra bakverk idag. Hantverket kommer tillbaka, och de stora industrierna får det allt mer kämpigt med att baka samma gamla vanliga produkter.

De måste allt mer utveckla hela sina sortiment, plocka bort de billiga pulvren och tillsatserna de använt tidigare, för att i högre grad gå över till mer naturliga produkter och ingredienser.

8f9d4b905ada87c5_800x800ar

 

”Den stora grejen med bakning är att man får skapa på olika sätt, allt ifrån att man gör ett vackert väldoftande bröd till att man gör en tårta med ljuvliga fyllningar och en härlig dekor”

Men den stora grejen med bakning är att man får skapa på olika sätt, allt ifrån att man gör ett vackert väldoftande bröd till att man gör en tårta med ljuvliga fyllningar och en härlig dekor.

Det har även blivit mer och mer accepterat att sticka ut med sina alster, att inte göra precis lika alla andra utan göra sin egen grej. Och de som vågar sticka ut och fortfarande hålla hög kvalitet på sina produkter/alster har alla chanser att gå långt.

Så våga baka hemma och låt din fantasi flöda fritt, testa dig fram och framförallt våga misslyckas ibland, dra lärdom av att det och försök igen och igen och igen.

 

Kan du reda ut skillnaden mellan bagare och konditor.

– Skillnaden mellan bagare och konditor är att bagaren arbetar främst med att göra matbröd och vetebröd, medan konditorn främst producerar tårtor, finare bakverk och dekorerar olika bakverk.

 

Du har själv erfarenhet från att tävla i bakning, då du deltog i SM unga bagare 2011.

– Tävlingen började klockan sex på morgonen, och vi hade fem timmar på oss för de fem olika momenten som tävlingen bestod av. När ungefär halva tävlingen hade gått, och jag höll på att skära upp mina wienerbröd med en ny och rakbladsvass kniv, var det någon som ropade mitt namn, så jag lyfte blicken men fortsatte skära, vilket var väldigt dumt gjort.

”Fingertoppen på långfingret på vänster hand var borta”

Det var inte mig de hade ropat på utan på en av domarna som också hette Peter. Men att jag kollade upp kostade mig skärsår på två fingrar, fingertoppen på långfingret på vänster hand var borta och jag hade även ett sår på vänster hands ringfinger.

”De trodde nog att jag skulle avbryta tävlingen, men det hade jag inga planer på att göra”

Omplåstringen tog tid och när den var klar, så var jag tvungen att vänta på tävlingsledningens godkännande att börja jobba igen. Jag hade förlorat nästan en timmes tävlingstid, och de trodde nog att jag skulle avbryta tävlingen, men det hade jag inga planer på att göra.

Tyvärr blev inget som jag hade tänkt eller planerat efter det, men jag hade iallafall hunnit klart två minuter efter att tävlingstiden var slut.

”Annars är det som vilket småstadsbageri som helst kunde vara runt 1870-talet”

Du arbetar på Skansens bageri som skiljer sig en del från andra bagerier.

– Skansens bageri skiljer sig från vanliga bagerier på flera sätt, men den största skillnaden är nog att vi har fått ett undantag från de normala livsmedels- och hygienreglerna, så vi får släppa in folk i bageriet, vilket innebär att man står bara någon meter ifrån oss bagare när vi producerar.

Annars är det som vilket småstadsbageri som helst kunde vara runt 1870-talet … vi har en stenugn som vi måste elda för att få varm, och om vi låter den bli helt kall, så tar det oss ca två veckor att få upp värmen så att det går att baka i den igen.

”Mamma! Nu har vi sett bagarna … kan vi inte gå och kolla på de andra djuren nu?”

Avslutningsvis delar Peter med sig av en historia som bidragit till många skratt, samt blivit en klassiker hos oss personalen på Skansens bageri.

Den handlar om den lille pojken som kommer in i bageriet med sin mamma, medan vi bagare står och producerar för fullt då det är högsäsong och fullt av folk överallt. Mamman rycks med i vad vi pratar och berättar om, och blir kvar i bageriet något längre än tänkt, så tillslut tröttnar pojken och säger: ”Mamma! Nu har vi sett bagarna … kan vi inte gå och kolla på de andra djuren nu?”

 

Patrik Ohlsson

 

Fem tips från Peter

– Ge inte upp, utan har du intresset och viljan så baka på och utvecklas.

– Se till att ha bra redskap och bra råvaror.

– Tänk på att varje ugn och varje maskin är unik, därför är det viktigt att känna sina maskiner och sin arbetsplats för att verkligen få så bra resultat som möjligt.

– Bageri- och konditoribranschen är nästintill omättlig på nya företag och nya idéer. Så vem som helst skulle kunna starta sin egen verksamhet, kanske ”bara” på hobbynivå till en början. Men om man lyckas fånga folks intresse, finns nästan alla möjligheter att gå vidare med det hela på det sätt som passar sig bäst.

– Ta kontakt med ett bageri på orten där du bor och fråga om de behöver extra hjälp någon gång ibland, kanske kan du få vara med ett arbetspass som hantlangare.

 

 

2017-03-13T11:50:58+00:00