Dandong, muren och Nordkorea

Det slog mig att jag har glömt att berätta om vår tripp till Dandong. När min syster och sambo var här passade vi på att turista lite här uppe i nordöstra Kina. Vi valde att packa in oss alla i bilen för ett par timmars färd norrut. När vi var i Peking beslutade vi på grund av tidsbrist att inte besöka kinesiska muren då en del av dess sträckning finns även nära oss, i Dandong. Den är dock inte lika gammal som den utanför Peking men ändå. Här är muren byggd på Hushan (Tiger Mountain). Muren löper bland annat längs med den Nordkoreanska gränsen, SONY DSCYalu river, och är den delen av muren som sträcker sig längst österut. Den byggdes för att stärka försvaret av landet under Mingdynastin (1368-1644). Många delar av muren har kollapsat under året och 1992 investerade regeringen stora pengar för att kunna restaurera den. Detta blev klart år 2000 och idag är den är stor turistattraktion.

Det var en spännande utmaning att vandra längs med den. Jag som gick och drog på en förkylning fick kämpa lite extra. Men det gick. Vi hade en jättefin och solig dag, detta tillsammans med alla trappsteg och svettiga stigningar gjorde så att vi fick skala av oss det yttersta lagret av kläder vi hade på oss. Det var galet svårt att försöka få en bra bild på hur brant det var på sina ställen men jag gjorde mitt bästa. Jag gjorde även mitt bästa för att inte titta ner där det var högt. Men utsikten gjorde att det var helt klart värt det. Dock är det helt omöjligt att försöka sig på att ta med barnvagnen. Hade nog knappt gått att ha selen med så Emma fick stanna hos sin pappa på parkeringen.

Då vi hade beslutat att inte sova över åkte vi raskt vidare till Dandong city. Vi var ju nyfikna på den mystiska grannen i öst. Att skaffa visum och faktiskt resa in i Nordkorea var inte aktuellt för oss, men staden har förstått turistvärdet i gränsen och ordnar båtturer på Yalu river. Då kör de fram och tillbaka under kines-koreanska vänskapsbron som binder samman länderna och under grannbron som bombandes under Koreakriget och aldrig byggdes upp. Används nu bara som en turistattraktion från den kinesiska sidan. Det går tåg över den första bron varje dag, och det sker handel mellan länderna denna vägen. Båten vi åkte med under broarna åker sedan vidare och går så nära gränsen den får.

SONY DSC

Nordkorea

Efter båttur tog vi en rask promenad längs med floden. Det är väldigt fint uppbyggt med strandpromenad. Det säljs sprit och cigaretter från Nordkorea som man kan få bli fotad i traditionella kläder. Vi hoppade över detta då vi var tvungna att ta oss tillbaka till bilen och påbörja resan hem igen.

Sammanfattningsvis var det en mycket spännande och givande dag, dock påfrestande att köra och åka bil så länge.

Vad händer här annars då? Ja, det är ju mindre än en månad kvar till jul, och vi har börjat fundera på vad vi ska packa för vår Sverigesemester. Förutom jul-hemresa är det även bokat resa över kinesiska nyåret. Vi gör som många andra svenskar och åker tillbaka till Thailand för att fly den värsta kylan under en vecka! Och jag kunde helt enkelt inte låta bli att fynda lite rea-sommarkläder till Emma på HM i veckan!

 

Lina Hellsten

SONY DSC
SONY DSCSONY DSCSONY DSC SONY DSC
2017-03-13T11:50:58+00:00