”Träningen är bra för hälsan, mötet är bra för själen”

”Vi lägger till mer till träningen; mötet. Mötet finns idag mindre i verkliga livet, möten sker mer och mer via sociala medier i olika form. Här ger vi en kanal som annars riskerar att försvinna.”

Att träning och rörelse är viktigt för vårt välbefinnande är en självklarhet; vi blir piggare, friskare och starkare, vilket leder till högre livskvalité. Däremot kanske man inte så ofta ser den sociala biten (mötet och samtalen) av träningen som viktig och uppbygglig. Men det vill Friskis&Svettis ändra på, genom att vara en kanal som inte bara betonar det som viktigt, utan också möjliggör dessa möten.

Det inledande citatet är från Peter Wigert, Generalsekreterare Friskis&Svettis Riks, och visar på ett helhetstänk; att träning är så mycket mer än att bara lyfta vikter, springa fort och göra olika rörelser.

Det handlar om att hela människan ska kunna få ut något av sin träning och sitt besök hos föreningen; träningen är och har här lika mycket en social funktion som en hälsosam dito.

 

”Att mötas är lika viktigt som att träna”

2011 gav Friskis&Svettis ut boken ”Tolv – från ord till handling med 12 värderingar”.  Den summerar och lyfter fram det som föreningen är och står för. Bland annat kan följande läsas:

En blick, nick eller hälsning gör skillnad. Träningen är bra för hälsan, mötet är bra för själen.

Att mötas är lika viktigt som att träna. Vår idé om den lustfyllda träningen omfattar hela besöket på Friskis&Svettis, från första mötet med en välkomnande funktionär till ´hej då för idag´. Vi eftersträvar inte bara klanderfri service, utan verkliga möten.

För utan det där speciella leendet – det som känns mer än det syns. Det som räcker längre än träningen och som gör att du längtar tillbaka – är vi inte Friskis&Svettis.

 

Med över 500 000 medlemmar möter man allt ifrån barn i 3 – års åldern till pensionärer på 80 – plus, på något av Friskis&Svettis utbud av träningspass. Många Friskis&Svettis – föreningar har också egna gym, samt satsar på tuffare träningsformer som till exempel högintensiv träning och boxningsinspirerade pass.

Lägg där till att man också tagit fram träning anpassad för människor med olika funktionsnedsättningar, och man får en ytterst bred verksamhet med många tillfällen för träning men också möten för alla åldrar.

9196195bda31b4a1_800x800ar

Renew Magazine blev nyfikna och hörde sig för med Peter Wigert Generalsekreterare Friskis&Svettis Riks, för att få veta mer.

 

”Vi skapar ett sammanhang där människor vill vara och mötas”

 Vad säger du om följande citat: ”En blick, nick eller hälsning gör skillnad. Träningen är bra för hälsan, mötet är bra för själen”, och ”Att mötas är lika viktigt som att träna”?

– Vi lägger till mer till träningen; mötet. Mötet finns idag mindre i verkliga livet, möten sker mer och mer via sociala medier i olika form. Här ger vi en kanal som annars riskerar att försvinna.

Hur skulle du sammanfatta och beskriva Friskis&Svettis?

– Friskis&Svettis är en modern folkrörelse som erbjuder lättillgänglig träning av hög kvalitet för alla. Vi skapar ett sammanhang där människor vill vara och mötas. Vi är en oas i träningsvärlden, där vi har träning som du själv kan anpassa.

Träna hårt eller mjukt, det är upp till dig. Vår styrka är våra funktionärer och den otroligt välutvecklade träningen av hög kvalitet. Många tittar på priset och tycker det är lågt, men det är inte där vi har vår främsta fördel.

Det unika med Friskis&Svettis är att vi är en föreningsorganisation som agerar där branschkollegorna är i huvudsak kommersiella företag. Vi tror på våra funktionärers förmåga att utvecklas, när de fått sin utbildning hos oss.

 

”På detta sätt ger vi människor glädjen att få träna, utifrån sina förutsättningar”

 Berätta om Öppna dörrar och varför det startades.

– Vi vill öppna upp vår verksamhet även för personer med olika funktionsnedsättningar.

Vi har Öppna dörrar för personer som har fysiska funktionsnedsättningar och Enkeljympa för personer med intellektuella funktionsnedsättningar. På detta sätt ger vi människor glädjen att få träna, utifrån sina förutsättningar.

”Vi lyfter fram barns behov av rörelse”

2011 startade Friskis&Svettis Alla barnen – projektet. Vad innebär det?

– Vi lyfter fram barns behov av rörelse, framförallt i skolan. Genom våra goda exempel vill vi lyfta fram debatten om stillasittande, och att rörelse i skolan ger bättre skolresultat.

 I år har ni dessutom Barnens år, hur uppmärksammas det?

– Ett exempel är de ”Alla barnen”-dagar som arrangerats i andra halvan av september i ett 50-tal föreningar. Vi berättar extra om barnträningen och lanserar både Röris 6 och Mini – röris 4.

 

Avslutningsvis, vilka frågor brinner du för som du vill se förverkligade i framtiden?

– Jag brinner för att föreningsformen är vårt sätt att driva Friskis&Svettis. I föreningen får människor utvecklas och göra en insats och personlig resa. Föreningsformen innebär möjlighet att påverka och vara delaktig i ett sammanhang som skapar kraft och lust.

 Patrik Ohlsson

2017-03-13T11:51:00+00:00