Sju av tio svenskar har överspenderat på semesterresan

Semestern är över för de flesta svenskar och många har valt att lyxa till det lite extra under ledigheten, inte minst på sommarens utlandsresa. En ny undersökning från flygjämförelsesajten Skyscanner visar att 72 procent av svenskarna har gjort av med mer pengar än planerat på semesterresan. Nästan var tionde svensk har också lånat pengar av släkt och familj för att ha råd att resa iväg.

Hösten närmar sig med stormsteg och många svenskar är tillbaka brunbrända från semestern i utlandet. Men utlandsresan har i många fall inte bara resulterat i solbränna utan även i ett tomt bankkonto. Det visar en ny undersökning från Skyscanner, som är Europas ledande flygjämförelsesajt.

Sju av tio svenskar, 72 procent, uppger nämligen att de gjort av med mer pengar än planerat under semestern. Främst är det männen som tar på sig spenderarbyxorna, hela 76 procent av dem uppger att de har gjort av med för mycket pengar på utlandsresan. Motsvarande siffra bland kvinnorna är 67 procent. Knappt tre av tio kvinnor (28 procent) svarar samtidigt att de aldrig har spenderat mer än planerat på resan. Endast 19 procent av männen svarar samma sak.

– Utlandssemestern blir ofta dyrare än vad man räknat med och till viss del kan det bero på att många unnar sig lite extra lyx när de är bortresta. Men ibland dyker det också upp oförutsedda kostnader. Därför kan det vara en god idé att göra ordentlig research i förväg. Kolla till exempel upp om frukost ingår på hotellet, hur mycket man bör dricksa till servicepersonal samt vad olika aktiviteter kostar, säger Annica Jansson, Nordenchef på flygjämförelsesajten Skyscanner.

För en del svenskar är det också en utmaning att få ihop pengar till utlandssemestern. Närmare var femte, 17 procent, har någon gång lånat pengar för att finansiera sin resa. Det är främst nära och kära som man vänder sig till när reskassan tryter. Sju procent har lånat pengar från släkt eller familj för att ha råd till utlandssemesteresan. Var tjugonde svensk har också tagit hjälp av banklån.

2017-03-13T11:51:03+00:00