Rose-Marie bloggar om ekologiska produkter: ”Här finns ett grundläggande fel”

Förra helgen besökte jag en ekologisk marknad för frukt och grönsaker någon mil utanför Marbella och efter det började jag fundera över det här med ekologiskt framställda produkter och transporterna så jag surfade runt på olika svenska hemsidor om ekologiskt framställda produkter.

På Livsmedelsverkets hemsida står att läsa:
”I den ekologiska odlingen använder man inte konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Fodret till djuren är i huvudsak producerat på den egna gården. Det är också viktigt att djuren får vistas utomhus och att de får utlopp för sina naturliga beteenden.”

Och på Ekofrukters hemsida:
”Det finns många skäl till att välja ekologiskt odlade frukter och grönsaker istället för konventionellt odlade. De tre främsta skälen är att ekologiskt är bättre för miljön, bättre för de som arbetar på odlingarna, och många tycker också att ekologiska produkter smakar bättre.”

Och på KRAVs hemsida:
”Odlaren använder sig i stället av solenergi, kretslopp, jordens daggmaskar och mikroorganismer samt skadedjurens naturliga fiender. Maskiner och redskap, gammal teknik och ny, behövs också för att lyckas.”

Det jag läser är ju positivt men i inledningstexterna hittar jag ingenting om transporter och miljö. Jag håller med om att äter man ekologiskt så vet man förhoppningsvis vad man får i sig och att arbetsmiljön blir bättre även för de som arbetar. Visst det är dyrare, men sundare, att äta ekologiskt framställda produkter men vi har ju alla ett val – även när det gäller mat.RM1

Jag funderar vidare på mina inköp i lördags då det slinker ner både tomater, lök, kiwi, körsbär, paprika, vindruvor, getost, nötter och mandlar i korgen. När jag kommer hem lägger jag allt på fina fat, i färgglada skålar och mandlar och nötter får ta plats i snygga glasburkar och det ser mycket smakligt ut. Morgonen därpå tar jag en kiwi ur en av skålarna och skär mitt itu för att lägga på frukosttallriken. Jag pillar bort etiketten som finns på kiwin och börjar läsa på den och döm om min förvåning när det står att kiwin kommer från Nya Zeeland. Jag har ju handlat ekologiskt. Räknas inte transporten in i det begreppet? Dessutom har jag åkt bil i ca 25 kilometer för att handla.

Här finns ett grundläggande fel men det är så klart min personliga åsikt. Kiwin har åkt över hela jordklotet för att hamna på min frukosttallrik en söndagsmorgon i Marbella. Kan det vara försvarbart? Det får mig att tänka på hur jag påverkas av alla skriverier om vad som är nyttigt och inte och av de i min närhet som är mycket kunniga och duktiga inom området. Men vad tycker jag själv tycker?

I en artikel i SvD (9/8-13) kan jag läsa att de nyttigaste grönsakerna är korade *) och det är väl ingen överraskning att spenat, broccoli och gröna ärtor toppar listan. Man har utgått ifrån innehållet av fibrer, vitaminer, mineraler och antioxidanter när man korat grönsakerna (dock utan någon ekologisk aspekt). Artikeln avslutas med ett par kloka ord: men att variera är viktigare än att bara äta de nyttiga grönsakerna. 

Rose-Marie bloggar om ekologiska produkterDen sista meningen tilltalar mig för det är precis så jag tycker om all mat. Att äta en varierad och balanserad kost är nog det bästa man kan göra. Självklart ska man utesluta vissa saker om man inte mår bra av dem eller om man av andra skäl vill låta bli att äta dem.

När jag handlar mat läser jag alltid på innehållsförteckningarna för att kolla om  konserveringsmedel eller E-nummer ingår i produkten, vilka ingredienser som finns och hur många procent riktiga råvaror som använts. Jag köper nästan aldrig färdiglagad eller förpreparerad mat inte ens färdigpressad juice och helst bakar jag mitt matbröd själv. Jag har slutat att använda lightprodukter och när jag köper smör är det alltid äkta smör och inga ”låtsasprodukter” som liknar smör. Jag handlar hellre kött hos slaktaren än på stormarknader och frukt och grönsaker i kvartersbutiken där de även säljer ägg. Jag vet då att jag får närproducerade varor – i alla fall de flesta. Jag frågar alltid varifrån produkterna kommer.

Jag dricker kaffe, gillar inte grönt te, tar mig några glas vin och faller dit på en och annan kanelbulle när jag är i Sverige. Och i Sverige finns det ett undantag vad gäller färdiglagad mat. Jag kan inte motstå en nygrillad, saftig kyckling då och då. Det är förknippat med Sverige, pick-nick och barndomen.

Med en stor portion sunt förnuft, sin egen övertygelse och varierad kost tror jag att man kommer långt. Och att dessutom respektera andras val av mat och inköp. Man handlar för sin egen hälsas skull, av ideologiska skäl, av hälsoskäl eller av vilket skäl som helst. Valmöjligheten är det viktigaste.  Att odla sina egna grönsaker på balkongen eller i trädgården är ju också ett alternativ. Då vet man verkligen hur de hanteras från början till slut. Min första tomat har just mognat och jag är är stolt över min lilla tomatodling och mina örtkryddor på balkongen. I går åt jag middag på en av mina favoritrestauranger, Restaurang Indarra, där de verkligen månar om att använda ekologiska produkter från bl a sin egen gård ovanför Marbella.

Saludos y hasta pronto,

Rose-Marie Wiberg

Rose-Marie bloggar om ekologiska produkter

 

 

 

Rose-Marie Wiberg
rosemarie@iniciativa.se
+34 650 795 828 • +46 (0) 70 638 80 50
www.iniciativa.se • Skype: rose.marie.wiberg

2017-03-13T11:51:01+00:00